Slovenski impresionisti

Prelistaj me Image for Slovenski impresionisti from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Slovenski impresionisti

  Trda - 25. sep 2012
  ( 3 )
  ISBN/EAN:P_9789610116561
  Redna cena: 54,96 €

  Predstavljamo može, ki so usodno zaznamovali slovensko slikarstvo! Vrhunsko oblikovana knjiga z galerijo najznamenitejšega slovenskega slikarskega obdobja zagotovo sodi v vsak slovenski dom.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 54,96 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Razkošna monografija prikazuje najlepše obdobje slovenskega slikarstva na prelomu 19. in 20. stoletja.

  Gre za skupino štirih umetnikov, ki so ustvarili izjemna dela in dvignili likovno umetnost na Slovenskem na vrhunsko raven. Čudovite krajine intenzivnih barv in čutne poteze s čopiči na umetninah, kot so Sejalec, Kolo, Breze, Sava v megli, Ženski akt in druge, so se vtisnile v zavest vsakega Slovenca. 

  Vrhunsko oblikovana knjiga z galerijo najznamenitejšega slovenskega slikarskega obdobja zagotovo sodi v vsak slovenski dom.  Thunselda v Germanikovem triumfalnem pohodu Oranje Srce Jezusovo Rdečelaska 
  Na razstavi Zima Sejalec Molitev pred jedjo 
  Dekle s knjigo Tončka Gaber Korzet Kolo 

  Mnenje strokovnjakinje o knjigi

  "Avtorica nam slovenski impresionizem predstavi z njegovo umestitvijo v politični, kulturni, nazorski in umetniški kontekst
  kraja in časa, v katerem so delovali njegovi predstavniki. Tako Matijo Jamo, Mateja Sternena, Riharda Jakopiča in Ivana
  Groharja postavi na ustrezno zgodovinsko mesto. V avtoričinih interpretacijah opusov vseh štirih umetnikov najdemo
  vtkane tudi živahne niti njihovih življenjskih usod, značajskih potez in osebnih izbir. Bralca skozi preudarno izbrane
  vsebinske sklope vodi k spoznavanju njihovega bogatega opusa ter vešče ubesedi značilnosti impresionizma kot
  pomembnega umetnostnega pojava ob zori modernizma. S pričujočo knjigo podoba slovenskega impresionizma končno
  zažari v svojem živopisnem bistvu."

  Dr. Martina Vovk, kustosinja, Moderna galerija, Ljubljana


  Ali ste vedeli, da ...

  - se Jakopič, Jama, Grohar in Sternen pred letom 1899 niso najbolje poznali oz. niso imeli intenzivnejših stikov? V tistem času pa jih je združila Ažbetova slikarska šola in Prva slovenska umetniška razstava ter priprave nanjo.

  - so se leta 1904, ob razstavi slovenskih umetnikov v dunajski galeriji Miethke, vsi štirje umetniki združili v umetniško skupino Sava? Skupaj so nastopali na razstavah po Evropi: med drugim leta 1905 v Secesiji na Dunaju, leto zatem v Londonu in Sofiji ter leta 1907 na 1. slovenski umetniški razstavi v Trstu.

  - je slovenska literarna moderna četverici umetnikov izkazovala veliko podporo? Nastopala je v vlogi likovnega poročevalca in kritika, obenem pa so literati z rednim opisovanjem slikarjev in njihovih del v svojih literarnih delih slednjim delali prvovrstno reklamo.

  - impresionistično delo Matije Jame, Krajina, visi v Državnem zboru Republike Slovenije, Jakopičevo delo Katastrofa pa na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenija v Ljubljani?


  Zanimivosti iz knjige

  - Ključni modeli figuralnih upodobitev četverice so bili njihovi najožji družinski člani. Zlasti pri Sternenu in Jakopiču so njuni ženi, hčeri, nečakinje in svakinje upodobljene v številnih kapitalnih delih. Jakopičeva soproga je denimo model za številne intimistične podobe domačega muziciranja pri klavirju, Sternenova kasnejša soproga pa je bila med drugim model za znamenita Portret Roze Klein in Rdeči parazol.

  - Sočasno s četverico so se v Ažbetovi šoli šolali nekateri ključni začetniki avantgardističnih tendenc 20. stoletja, na primer Vasilij Kandinski, Aleksej Jawlenski ter brata David in Vladimir Burljuk.

  - Matija Jama je imel prav poseben odnos do bivanja in dela v naravi, ki se je specifično prepletel tudi z za naše razmere nenavadno močno navezanostjo na teozofijo. To dvoje je celostno opredeljevalo življenje ne le slikarja, temveč tudi njegove družine. Jamovi si v prvem desetletju 20. stoletja niso izbrali stalnega bivališča, temveč so se, čeprav se je leta 1904 rodil že drugi otrok, nenehno selili po Srednji Evropi. Največkrat so bivali po vaseh, v čim bolj neokrnjenem naravnem okolju.


  Razlogi za naročilo

  Z izjemno monografijo Slovenski impresionisti boste pridobili:
  - osebne zgodbe in življenjepise Ivana Groharja, Riharda Jakopiča, Mateja Sternena in Matije Jame
   
  - skoraj 200 reproduciranih umetniških del in dokumentarnih fotografij

  zanimive razlage umetniških del
  - politični, kulturni, nazorski in umetniški prikaz takratnega časa
  - izjemno knjigo s stranmi iz premaznega papirja, ščitnim ovitkom iz umetniškega papirja in reliefnim tiskom na naslovnici

  Avtorica monografije, dr. Beti Žerovc, docentka za področje umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti, ponuja strokoven in svež pogled na slovenski impresionizem.

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2012
  • Število strani: 264
  • ISBN/EAN: 9789610116561
  • Mere izdelka vxš: 29,3 x 23,5
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 25.09.2012
  • Založba: Mladinska knjiga Založba
  • Avtor: Beti Žerovc
  • Povprečna ocena:
   ( 3 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (2)
  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 3 )

  Komentarji