Notranjske družine v 18. stoletju

Image for Notranjske družine v 18. stoletju from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Notranjske družine v 18. stoletju

  Trda - 24. sep 2020
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612784782
  Redna cena: 35,00 €

  Pričevanje o naših prednikih – z imeni in priimki.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 35,00 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Pričevanje o naših prednikih – z imeni in priimki. 

  Leta 1754 je cesarica Marija Terezija odredila štetje in popis prebivalstva za celotno avstrijsko cesarstvo. Te izvirne dokumente prvega popisa prebivalstva na današnjem slovenskem ozemlju hrani Nadškofijski arhiv v Ljubljani, t. i. Kapiteljski arhiv. Knjiga prinaša popis notranjskih družin šestih župnij.

  74 ohranjenih rokopisnih pol po župnijah, ki so bile takrat popisne enote, je za uporabnike težko razumljivih, rokopisi so večinoma slabo berljivi in mnogi zapisani v gotici. Da bi to dragoceno kulturnozgodovinsko pričevanje o naših prednikih z njihovimi imeni in priimki in z osnovnimi podatki o njihovem življenju postali v vsem razumljivi obliki dostopni širšemu krogu, je izkušeni poznavalec rokopisnih arhivskih gradiv arhivar mag. Tone Krampač pripravil transkripcijo, vzorno in dosledno po izvirnemu zapisu, tudi z nespremenjenimi občasnimi pisnimi pomotami takratnih popisovalcev.

  Leta 2016 je tako izšla obširna publikacija Gorenjske družine v 18. stoletju, ki ji je leta 2018 sledila knjiga Ljubljanske družine v 18. stoletju. Najnovejša knjiga Notranjske družine v 18. stoletju pa vsebuje ohranjene prepise notranjskih družin za zaokroženo območje šestih župnij: Godovič, Hotedršica, Logatec, Polhov Gradec, Rovte in Vrhnika. Vse razen Godoviča (koprska škofija) so z današnje ljubljanske nadškofije, njihovo območje pa je bilo tedaj večje od sedanjih župnij z istim imenom.

  Dr. Tone Krampač je pripravil tudi identifikacijo slovenskih krajevnih imen in gospostev ter pregledni seznam gospostev, zgodovinar dr. Stane Granda pa je o popisu notranjskih družin prispeval poglobljeno in strukturno razčlenjeno predstavitev po posameznih župnijah. Knjigi so dodani tudi pregledni seznami in kazalo slovenskih krajevnih imen ter krajši priročni slovarček najpogostejših latinskih in nemških izrazov.

  O avtorju

  -Tone Krampač-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski, nemški, latinski
  • Leto izida: 2020
  • Število strani: 372
  • ISBN/EAN: 9789612784782
  • Mere izdelka vxš: 210 x 297 x 33
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 24.09.2020
  • Založba: Društvo Mohorjeva Družba
  • Avtor: Tone Krampač
  • Urednik: Lovro Šturm
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji