Pogodbeno pravo 5: Pogodbeno razmerje in pogodbena odgovornost

Image for Pogodbeno pravo 5: Pogodbeno razmerje in pogodbena odgovornost from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Pogodbeno pravo 5: Pogodbeno razmerje in pogodbena odgovornost

  Trda - 23. mar 2021
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612474607
  Redna cena: 88,01 €

  Knjiga temeljito obravnava pogodbena razmerja in njihove številke vidike. Zelo obsežno prvo poglavje vsebuje poglobljeno razlago pogodbe. Kriteriji razlage so opisani po hierarhičnem načelu od najpomembnejšega do dopolnilnega pravila, ki se uporabi le takrat, kadar skupne volje pogodbenikov ni mogoče rekonstruirati na podlagi kriterijev razlage.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 88,01 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Knjiga temeljito obravnava pogodbena razmerja in njihove številke vidike.

  Zelo obsežno prvo poglavje vsebuje poglobljeno razlago pogodbe. Kriteriji razlage so opisani po hierarhičnem načelu od najpomembnejšega do dopolnilnega pravila, ki se uporabi le takrat, kadar skupne volje pogodbenikov ni mogoče rekonstruirati na podlagi kriterijev razlage.

  Drugo poglavje je namenjeno ari, odstopnini in pogodbeni kazni. Ara in odstopnina sta obravnavani predvsem s praktičnega stališča in v vseh potencialnih pravnih položajih (neizpolnitev, nepravilna izpolnitev, izpolnitev z zamudo). V sklopu pogodbene kazni pa je prvič v slovenski literaturi obravnavano vprašanje t. i. avtonomne ali deliktne pogodbene kazni.

  V tretjem poglavju je pojasnjena izpolnitev, ki je bistvo pogodbenega razmerja in sredstvo za doseganje pravno-ekonomskega cilja pogodbenikov ob sklenitvi pogodbe. Avtor razlikuje med pravilno izpolnitvijo, neizpolnitvijo in izpolnitvijo z napakami ter uvede pomembne kriterije razločevanja med neizpolnitvijo in izpolnitvijo z napakami. Poglavje se sklene z razdelkom o subrogaciji, nadomestni izpolnitvi in novaciji pogodbe.

  V nadaljnjih poglavjih je govor o pogodbeni odgovornosti. V četrtem poglavju je natančno obravnavan koncept kršitve pogodbe, ki je predpostavka pogodbene odgovornosti. Kršitev pogodbe se lahko izrazi v popolni neizpolnitvi, nepravilni izpolnitvi, zamudi z izpolnitvijo ali zakrivljeni nemožnosti. S četrtim poglavjem sta povezani peto in šesto, v katerih sta predstavljena razveza pogodbe zaradi neizpolnitve in ugovor neizpolnitve. Avtor pojasni koncept kvalificirane neizpolnitve kot podlage za odstop od pogodbe in obravnava ugovor neizpolnitve.

  Knjigo skleneta poglavji o pogodbeni odgovornosti in o odškodnini. Predstavljeni so vsi štirje elementi pogodbene odgovornosti (škodljivo ravnanje, krivda, vzročna zveza in škoda) in kriteriji določanja višine odškodnine (pozitivni in negativni pogodbeni interes), na podlagi katerih se odškodnina lahko poveča (namerna neizpolnitev, prevara in huda malomarnost) ali zmanjša (compensatio lucri cum damno, prispevek oškodovanca k nastanku škodnega dogodka).

  Pregledno, preprosto in v razumljivem jeziku napisana knjiga je namenjena vsem pravnikom, ki se s pogodbami ukvarjajo tako v praksi kot teoretično.

  O avtorju

  -Luigi Varanelli-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2021
  • Število strani: 267
  • ISBN/EAN: 9789612474607
  • Mere izdelka vxš: 165 x 240 x 20
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 23.03.2021
  • Založba: Lexpera D.o.o.
  • Avtor: Luigi Varanelli
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji