Zdravje in bolezen na Pohorju

Image for Zdravje in bolezen na Pohorju from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Zdravje in bolezen na Pohorju

  Broširana z zavihki - 23. apr 2019
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789617026436
  Redna cena: 26,90 €

  Zdravje in bolezen na Pohorju celovito predstavlja ljudskomedicinske prakse Pohorja do prelomne uvedbe zdravstvenega zavarovanja sredi 20. stoletja. Avtorica pri tem vešče prepleta zgodovino medicine in veterine z etnologijo, jih križa s slikovitimi podatki iz književnosti, oplemeniti s povednimi fotografijami in izpovedmi ljudi, ki so opisovali, kakšne bolezni so imeli in kako so jih zdravili.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 26,90 €
  Predviden rok dobave: 9 - 14 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Zdravje in bolezen na Pohorju celovito predstavlja ljudskomedicinske prakse Pohorja do prelomne uvedbe zdravstvenega zavarovanja sredi 20. stoletja. Avtorica pri tem vešče prepleta zgodovino medicine in veterine z etnologijo, jih križa s slikovitimi podatki iz književnosti, oplemeniti s povednimi fotografijami in izpovedmi ljudi, ki so opisovali, kakšne bolezni so imeli in kako so jih zdravili. Vpogled v njihove izpovedi je dragocen, ker kaže na medicinsko in duhovno obzorje ter stopnjo razgledanosti, osvetli, kako ljudje razumejo in sprejmejo svojo bolezen ter zdravljenje, zlasti pa opozori na boleče pomanjkanje zdravnikov v preteklosti, na neenak dostop do njih oziroma na odsotnost ali veliko oddaljenost zdravstvene pomoči za večino Pohorcev. Taka zasnova knjige se je oblikovala ob množici pregledno razprostrtih virov ter zaradi avtoričine skrbi, da se bomo zaradi vse večje nedostopnosti sodobne medicine in varčevanja na račun zdravja ljudi, spet vrnili v obdobje samopomoči.

  Uvodni moto, ki je hkrati rdeča nit, nas opominja, da je bila vsaka preteklost nekoč sedanjost ter da je treba preteklost razumeti v vseh njenih kontekstih, ne pa nanjo gledati zviška. Daljnosežni pomen te monografije je vsestransko povezovanje in prelivanje znanj med humanistiko in medicino, ki povečuje možnosti za bolj pozorno, sočutno, skrbno in zaupanja vredno ravnanje z bolniki ter za humanizacijo zdravstva na splošno.

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji