Je tu kakšen odrasel? - Moj boj z evropskim globokim establišmentom

Image for Je tu kakšen odrasel? - Moj boj z evropskim globokim establišmentom from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Je tu kakšen odrasel? - Moj boj z evropskim globokim establišmentom

  Trda - 14. jan 2019
  ( 13 )
  ISBN/EAN:P_9789612821807
  Redna cena: 39,99 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 39,99 €
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Kupi v kompletu

  Kupi Je tu kakšen odrasel? - Moj boj z evropskim globokim establišmentom + Ta svet je lahko boljši – Kako sem hčeri razložil gospodarstvo skupaj ter prihrani dodatnih 3,44 € (5.47%)

  Opis

  Varuhi svetovnega reda ali otročja trma in boj za položaj
  Med neizprosnimi, a še bolj nerazsodnimi, enosmernimi pogajanji s trojko glede reševanja Grčije iz primeža dolgov se je bil večkrat prisiljen vprašati, ali se sploh pogovarja z odraslimi – je mar mogoče, da svetovnega reda ne oblikujejo smiselne in preudarne ekonomske in družbene politike, temveč prej otročja trma, nepriznavanje napak in slep boj za ohranitev položaja.
  Knjigo Je tu kakšen odrasel lahko beremo tudi kot kroniko nedavne ekonomske krize, morda celo kot intimni dnevnik začetka konca sanj o združeni, demokratični in svobodni Evropi.

  Razkrivanje omrežij moči
  V knjigi Je tu kakšen odrasel so z imeni in dejanji opisani vsi vidnejši, vsi vplivni, vsi vpleteni svetovni politiki in gospodarstveniki. Omenjeni so tudi slovenski politiki. Varufakis ni prizanašal nikomur, nikogar ni izpustil.
  Avtor med drugim opisuje povezanost politike z bančnim svetom in razgalja brezčutnost, maščevalnost in neusmiljenost oblastnih struktur. Lucidno analizira, kako so se v krizi razvili pogoji za vzpon desničarske politike, razmah fašizma, ksenofobijo, problematične razprave o begunski tematiki, kako je s krizo povezan Brexit, kako se je iz nje povzpel Trump.

  Osebni dnevnik, zgodbe o stiskah ljudi, analiza stanja
  Čeprav ima knjiga čvrsto podlago v zapiskih, posnetkih in uradnih zapisih, je napisana kot dnevnik, odkrit, zelo neposreden, prvoosebni popis dogajanj v Grčiji po nastopu velike krize leta 2008. Opisuje konkretne, otipljive in tragične stiske ljudi in vpliv krize na njihovo vsakdanje življenje, ne le na evropsko in grško gospodarstvo kot celoto.

  Kritična drža outsiderja
  Varufakis je tudi kot finančni minister ohranil v svojem ravnanju kritično držo outsiderja, neodvisnega intelektualca, zaradi česar ga je politično-bančna srenja izkoristila kot grešnega kozla. Pogajanja z EU trojko mu niso uspela in je po njih odstopil. Pozneje je bil s strani grške države obtožen veleizdaje, vendar ni bil obsojen.
  Knjiga se bere skorajda kot kriminalka: slog pisanja je odličen in tudi prigode, ki jih avtor opisuje, niso daleč od tega.

  Od kariere ministra do žvižgača
  Avtor sam je knjigo Je tu kakšen odrasel? označil takole:
  »Lahko bi jo opredelili kot zgodbo o akademiku, ki je za nekaj časa postal minister v vladi, nato pa se je prelevil v žvižgača. Ali kot spomine s tako vplivnimi osebnostmi, kot so Angela Merkel, Mario Draghi, Wolfgang Schäuble, Christine Lagarde, Emmanuel Macron, George Osborne in Barack Obama, v glavnih vlogah. Ali kot zgodbo o bankrotirani državici, ki se spopada z evropskimi Goljati, da bi se izognila dolžniški ječi, dokler ne doživi popolnega, četudi precej častnega poraza.«

  Na podlagi knjige naj bi režiser Costa Gavras posnel film.

  Iz priporočila urednika
  »Neprecenljivo branje za vsakega, ki želi ohraniti kritičen duh in zdravo distanco do politike, gospodarskih struktur in bank, ki nam vladajo.«

  ***

  Mediji o knjigi

  »Temeljna knjiga za razumevanje delovanja Evropske komisije in mednarodnih finančnih institucij na čelu z Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom. Ter seveda Evrope, ki so jo odtujili in »privatizirali« bančniki in birokrati. Branje za vpogled.« - Bukla, Boštjan Videmšek

  »Čeprav ima vsebina knjige Je tu kakšen odrasel? čvrsto podlago v zapiskih, posnetkih, uradnih zapisih, se bere skorajda kot kriminalka: slog pisanja je odličen in tudi prigode, ki jih avtor opisuje, niso daleč od tega. Kako se je vrtelo zunanje kolo zgodovine, vemo.« - Siol

  »Knjiga Je tu kakšen odrasel? je Varufakisova politična avtobiografija, ki z insajderske strani prikazuje sistem moči, o katerem javnost ne ve kaj dosti.« - Jožica Grgič, Delo

  »Knjiga se bere kot tragična srhljivka macbethovskih nasprotij.« - Aleš Doktorič, Primorski dnevnik

  »Zajetno branje na več kot 600 straneh vas zagotovo ne bo pustilo ravnodušnih, saj nastavlja zrcalo birokratskim institucijam, ki gredo za doseganje svojih nepremišljenih ciljev pogosto tudi dobesedno - preko trupel.« - Marketing magazin

  »Izpolnjeni so vsi pogoji za neužitno knjigo. 650 strani , avtor je ekonomist , teme so politika , gospodarstvo in Evropska unija. A Janis Varufakis zna pisati privlačno in kompleksne teme odstira tudi neizvedencem. Zato je njegova insajderska pripoved o šestih mesecev, ki jih je preživel kot finančni minister bankrotirane Grčije , razburljivo branje. Ni ravno kriminalka, a vseeno nastopajo morilci in žrtve.« - Peter Verč, Primorski dnevnik

  »Knjiga velja za enega največjih političnih memoarov vseh časov, ki je mnogim Evropejcem odprla oči.« - Suzy

  O avtorju

  -Janis Varufakis-

  Ioannis Georgiou Janis Varufakis (rojen 24. marca 1961) je grški ekonomist, akademik in politik, ki je bil od januarja do julija 2015 grški minister za finance. Od januarja do septembra 2015 je bil kot del levice (Syriza) član grškega parlamenta.

  Varufakis se je rodil v Atenah in obiskoval šolo Moraitis, potem pa se je preselil v Veliko Britanijo. Na univerzi v Essexu je študiral matematiko. Na univerzi v Birminghamu je končal podiplomski študij matematične statistike ter kasneje na univerzi v Essexu pridobil doktorat iz ekonomije.

  Med leti 1982 in 1988 je poučeval ekonomijo na univerzah v Essexu, Vzhodni Angliji in Cambridgeu. Po tretji zmagi Margaret Thatcher leta 1987 je zapustil Anglijo in se preselil v Avstralijo, kjer je poučeval na univerzi v Sydneyju. Leta 2000 se je vrnil v Grčijo, kjer je poučeval na univerzi v Atenah. Vodil je doktorski program in leta 2005 napredoval v rednega profesorja. Kasneje je bil svetovalec Georgea Papandreouja in ekonomski svetovalec koporaciji Valve Corporation. Potem se je preseli v Združene države Amerike in poučeval na Univerzi v Teksasu v Austinu. Varufakis je objavil številna besedila o ekonomiji in teoriji iger, kot je Globalni minotaver. Januarja 2015 je bil imenovan za grškega ministra za finance in je v tej vlogi vodil pogajanja z grškimi upniki v času grške dolžniške krize. Dogovora z evropsko trojko mi ni uspelo skleniti, kar je privedlo do grškega referenduma o reševanju grške ekonomije leta 2015. Grki so z referendumom zavrnili pogoje trojke in Varufakis je naslednji dan odstopil z mesta ministra za finance. Avgusta 2015 je glasoval proti tretjemu paketu za reševanje in na septembrskih volitvah ni ponovno kandidiral.

  Varufakis je od svojega političnega nastopa v grških pogajanjih sodeloval v številnih razpravah, imel je veliko predavanj in intervjujev. Februarja 2016 je začel gibanje za demokracijo v Evropi 2025 (DiEM25). Konec oktobra 2018 je Varufakis napovedal začetek mednarodnega progresivnega gibanja (Progressive International) z ameriškim senatorjem Berniejem Sandersom.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (7)
  (2)
  (1)
  (1)
  (2)
  ( 13 )

  Komentarji