Klavirski avtomat (mehka vezava)

Image for Klavirski avtomat (mehka vezava) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Klavirski avtomat (mehka vezava)

  Mehka - 26. feb 2014
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612742188
  Redna cena: 13,99 €

  Duhovne potrebe prebivalstva ne smejo služiti tehnološkemu in posttehnološkemu gospodarstvu!

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 13,99 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Prvi roman Kurta Vonneguta ml. je mrazeča zgodba o inženirju Paulu Proteusu, ki mora zmoči preživeti v svetu, ki ga obvladuje superračunalnik in popolnoma vodijo stroji. Paulov upor je žlahtno vonnegutovski - divje zabaven, smrtno resen in grozljivo blizek resničnosti. S tem romanesknim izdelkom pisatelj prerešeta teme, ki jih bodo akademiki razčlenjevali in dramatizirali v prihajajočih stoletjih. Njegova družba prihodnosti - Vonnegut je stanje spoznal kot uslužbenec v podjetju General Electric, kjer so stroji vse hitreje nadomeščali ljudi - je mehanična in kruta, brezbrižna za človeške posledice, malone vesela ob kopičenju človeške stiske. Protagonist romana Paul Proteus, inženir v podjetju Ilium Works, prvi z grozo opazi to spremembo, nato pa se trudi obrniti smer zamenjave človeške delovne sile s stroji. Boji Iliumstroja in Paula so premišljena karikirana različica zgodovinskega in naraščajočega delavskega boja za uveljavitev dostojanstva in smisla človeške delovne sile.

  Roman predoči vse Vonnegutove pomisleke in poglede na véliko dilemo stoletja tehnološke prevlade: duhovne potrebe prebivalstva ne smejo služiti tehnološkemu in posttehnološkemu gospodarstvu!

  "Zdaj je nad kostmi, trhlimi plotovi, topovskimi kroglami in puščičnimi ostmi stal trikotnik jeklenih in zidanih stavb, ki je segal slab kilometer na vsako stran – Iliumstroj. Tu, kjer so možje nekoč rjoveli in udrihali drug po drugem ter se na vse kriplje borili z naravo, so zdaj brneli, brenčali in klikali stroji, ki so izdelovali dele za otroške vozičke in pokrovčke za steklenice, motorna kolesa in hladilnike, televizorje in tricikle – sadove miru."

  Vonnegut je George Orwel, Dr. Caligari in Flash Gordon združen v eni osebi ... Norčav, a moralen nori znanstvenik.
  (Time, New York)

  Kurt Vonnegut se je loteval značilnih tem 20. stoletja, kot so absurdnost vojne, problemi znanosti, ekološka katastrofa in banalnost potrošništva. Bil je pesimist par excellence, njegov svet je bil črna tragedija, a prežet z lucidno ironijo. Pisal je v ljudskem jeziku in v delih prepričljivo mešal znanstveno fantastiko, filozofijo in avtobiografijo.
  (Valentina Plahuta Simšič, Delo)

  Ozračje absurda in katastrofičnosti, ki preveva Vonnegutov opus, je pisatelj črpal iz lastnih izkušenj.
  (mmc rtv slo)  O avtorju

  -Kurt Vonnegut-


  Kurt Vonnegut ml. (1922-2007)
  ameriški romanopisec, satirik in likovni umetnik.


  Rodil se je 11. 11. 1922 v Indianapolisu, v družini, ki jo je močno prizadela splošna gospodarska depresija tridesetih let. Na željo očeta je študiral biologijo in kemijo, a je študij prekinil, ko je Amerika leta 1943 vstopila v vojno. Pridružil se je vojski in kot vojni ujetnik doživel bombardiranje Dresdna. Napad je bil nepričakovan in le redki so ga preživeli. Vonnegut je bil med napadom v kleti neke klavnice in je pozneje to izkušnjo opisal v knjigiKlavnica 5 (1969). Po vojni se je vrnil v Ameriko in na University of Chicago pričel študirati antropologijo, vendar je študij zaradi zapletov okrog izhodiščne teze za diplomo končal šele leta 1971. 

  Vonnegut velja za enega najboljših avtorjev sodobne ameriške književnosti, ostrega kritika ameriške družbe in politike ter prepričanega pacifista. Umrl je 11. aprila 2007. Živel in ustvarjal je v New Yorku. 

  Vonnegutova prva literarna dela so začela nastajati v začetku petdesetih let. Prvo novelo, Player Piano, je objavil leta 1952, sledile so Sirene s Titana (1959), Mačja zibka(1963), Klavnica 5 (1969), Zajtrk prvakov (1973), Jetniški tič (1979), Galapagos (1985), Hokus pokus (1990) inČasotresk (1998), če omenimo samo tiste, ki so prevedene v slovenščino. Poleg novel in kratkih zgodb je pisal tudi drame, eseje, kritike in scenarije za televizijske igre. 

  Po njegovi knjigi Zajtrk prvakov je bil leta 1999 v režiji Alana Rudolpha posnet istoimenski film, glavni lik je upodobil Nick Nolte. 

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji