Slovenski knjižni sejem

Kekec in Pehta (Zakladi otroštva)

Prelistaj me Image for Kekec in Pehta (Zakladi otroštva) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Kekec in Pehta (Zakladi otroštva)

  Trda - 06. maj 2011
  ( 6 )
  ISBN/EAN:P_9789610117865
  Redna cena: 17,99 € 16,19 €

  10 % sejemski popust do 5. decembra 2021.
  Knjiga je del e-slovenskega knjižnega sejma na Emka.si.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 16,19 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Kupi v kompletu

  Kupi Kekec in Pehta (Zakladi otroštva) + Kekec in Bedanec skupaj ter prihrani dodatnih 2,70 € (7.50%)

  Opis

  Kdor vesele pesmi poje,
  gre po svetu lahkih nog,
  če mu kdo nastavi zanko,
  ga užene v kozji rog.

  Jaz pa pojdem in zasejem
  dobro voljo pri ljudeh,
  v eni roki nosim sonce,
  v drugi roki zlati smeh.

  O avtorju

  -Josip Vandot-

  Celotno njegovo delo obsega kakih dvesto petdeset črtic in povesti ter čez dvesto pesmi, ki pa bodisi še niso bile objavljene bodisi so raztresene po časnikih in revijah, npr. daljša pripoved Begunci (Edinost 1916). Ves čas pregnanstva je zapisoval vtise o trpljenju, ki ga je prestajal skupaj z družino. Precej rokopisov so mu 1941, ko so okupirali mesto Maribor, zasegli Nemci. Zažgali so okrog tri tisoč knjig, med njimi tudi zapiske novih mladinskih povesti, na primer četrti del povesti o Kekcu. Ohranili so se le rokopisi pesmi in spomini. Edina zbirka poezije Bele noči: gorska romanca, ki jo je izbral in uredil Benjamin Gracer, je izšla šele leta 1991.

  Jedro njegovega mladinskega pisanja je med 1918 in 1924 objavljena serija planinskih pripovedi o 8 do 10 let starem Kekcu, dobrem in pogumnem dečku, sposobnem mnogih junaških dejanj. Pravljične motive za svoje povesti je avtor vzel iz ljudskega pripovedovanja. Pripovedi Kekec na hudi poti, Kekec na volčji sledi in Kekec nad samotnim breznom (prvo iz trilogije je objavil leta 1936 tudi knjižno pod naslovom Kekec iz naših gora) so obilno ponatiskovane in prevajane (v srbohrvaščino, slovaščino, albanščino, romunščino), dramatizirane in ekranizirane. Po tej uspešnici je bil posnet prvi slovenski mladinski celovečerni film: Kekec, 1951.

  Z dvema nadaljevanjema, Srečno, Kekec, 1963, ki je bil prvi barvni slovenski film, in Kekčeve ukane, 1968, je Kekec postal nacionalna znamenitost. Film Kekec je prvi slovenski film, ki je dobil mednarodno nagrado, Zlatega leva, v kategoriji otroških filmov na Beneškem filmskem festivalu leta 1951. Filmski strokovnjaki so pohvalili izbiro filmske zgodbe in naravno igro otrok. Vse filme je režiral Jože Gale. Trilogija o Kekcu je bila prirejena za slikanico, ob filmu pa sta postali popularni tudi otroški popevki, Kekčeva pesem, Marjana Vodopivca in Kajetana Koviča, in Dobra volja je najbolja, Marjana Kozine.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (3)
  (1)
  (1)
  (1)
  (0)
  ( 6 )

  Komentarji