Katero igro igraš?: temeljna knjiga o psiholoških igrah v medčloveških odnosih

Image for Katero igro igraš?: temeljna knjiga o psiholoških igrah v medčloveških odnosih from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Katero igro igraš?: temeljna knjiga o psiholoških igrah v medčloveških odnosih

  Mehka - 04. nov 2020
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789619511701
  Redna cena: 35,00 €

  Družbena realnost s svojimi koncepti pravice, svobode in omejitev ni bolj oz. manj pomembna ali neodvisna od naše osebne sposobnosti za osebno avtonomijo. Transakcijska analiza (TA) je teorija osebnosti in sistemska psihoterapija za osebnostno rast in osebnostno spremembo. Kot psihološka in socialna teorija predstavlja celovit znanstveno-humanistični pristop.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 35,00 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Iz predgovora k drugi izdaji:

  »Sodobni nevrotiki nismo le svojevrstni ujetniki zunanjih pravil in realnosti, temveč tudi tistih notranjih, bolj ali manj, nikakor pa ne povsem nezavednih. Naša notranja organizacija ni le zrcalo – v transakcijskoanalitičnem (TA) smislu jo neizogibno soustvarjamo.

  Družbena realnost s svojimi koncepti pravice, svobode in omejitev ni bolj oz. manj pomembna ali neodvisna od naše osebne sposobnosti za osebno avtonomijo. Transakcijska analiza (TA) je teorija osebnosti in sistemska psihoterapija za osebnostno rast in osebnostno spremembo. Kot psihološka in socialna teorija predstavlja celovit znanstveno-humanistični pristop.

  Njen utemeljitelj, ameriški psihiater Eric Berne, jo je ob neki priložnosti označil kot »predobra, da bi bila samo za bolne«. Njen razvoj, katerega začetki sežejo v 60. leta prejšnjega stoletja, je najbrž presegel vsa pričakovanja svojega ustanovitelja že za časa njegovega življenja. V sodobni evropski psihoterapevtski misli in praksi je TA prisotna v 33. strokovnih združenjih v 22. državah (med njimi tudi v Sloveniji).

  Ericu Bernu dolgujemo izredno jasno in pronicljivo teorijo osebnosti, komunikacije, psihopatologije in predvsem učinkovit psihoterapevtski pristop, ki omogoča terapijo klinično zapletenih stanj.

  Knjiga, ki je pred vami, je doslej presegla 5 milijonov prodanih izvodov tudi za to, ker ni namenjena le strokovnemu bralcu, temveč vsem radovednežem, ki želijo bolje razumeti dogajanje v medčloveških odnosih in jih izboljšati.

  Psihološke igre so pred-zavedni načini komuniciranja, s katerimi si vedno znova zagrenimo predstavo o sebi in so-ljudeh. Če je psihoanaliza podala osnovni vpogled v notranjo psihodinamiko nevroz, nam je Berne nevrozo nazorno osvetlil tudi kot vrsto medčloveških odnosov, s katerimi si jo lahko drug drugemu »pomagamo« vzdrževati in krepiti. Katero igro igraš? je vprašanje, ki ga je avtor s tem svojim delom na izviren način zastavil bralcem že v več kot desetih - tokrat prvič tudi v našem, slovenskem jeziku.

  O avtorju

  -Eric Berne-

  Eric Berne (Eric Bernstein, 1910-1970) je bil ameriški psihiater kanadskega rodu (Montreal, Quebec) in je izhajal iz družine z zdravniško tradicijo. Oče kot zdravnik splošne prakse in mati kot pisateljica, sta mu nedvomno dala nekaj – kot bi verjetno sam dejal - skripnih dovoljenj, da je svojo psihoterapevtsko kariero posvetil v dobrobit svojih pacientov, in jo tudi uspel dokumentirati z več kot 30- imi članki in knjigami.

  V zasebnem življenju se Berne zaljubi in poroči trikrat. Prvič z Elinor McRae 1942-1945 in postane dvakrat oče. Drugič z Dorothy Demass Way (1949-64) s katero dobita še dva otroka. Tri leta pa traja njegov zakon s Torre Peterson s katero se razvežeta v začetku 70 let.
  Leta do diplome preživi v Montrealu v Kanadi, kjer 1935 diplomira kot zdravnik. Svojo psihiatrično specializacijo opravi v Združenih državah in nastopi svojo psihoanalitično edukacijo pri Dr.Poul Federnu (1935-38). Ego- psihoanalitični tok pred in povojnih let (P.Federn,Weiss) odločilno pripomore k Bernovi kasnejši zasnovi temeljnih idej o osebnosti. Študij mu prekine II. sv vojna, ko nastopi službo kot vojaški psihiater, kjer se osredotoči na študije intuicije, področje, ki ga tedanja sodobna psihoanaliza spreglejuje. Svojo psihoanalitčno edukacijo po opustitvi vojaške službe (1945), nadaljuje kot analizant Dr.E.Eriksona na San Francisko Pschoanalyitic Institute in prakticira v Mt.Zion Hospital. Po vojni se preseli v Carmel-Kalifornija in odpre še zasebno prakso. Svoja razmišljanja in poglede objavlja v številnih strokovnih revijah in izda »The Mind in Action« (Berne,1947). Vendar večina njegovih del ne naleti na ugoden odmev pri psihoanalitičnih kolegih .Ko je Leta 1956, zavrnjena-(odložena za nadalnja štiti leta) njegova prošnja za članstvo v Ameriškem Psihoanalitičnem združenju se formalno povsem odmakne od psihoanalize.

  V svojih delih Intuition V: »The Ego Image« in »Ego States in Psychotherapy« zastavi prve premise pristopa, ki ga bo sprva sam imenoval Strukturalna analiza.
  Na American Group Psychotherapy Association predstavljene ideje in leto kasneje objavljen članek »Transactional Analysis: A New and Effective Method of Group Therapy« v American Journal of psychotherapy (Berne 1958), velja za začetek novega psihoterapevtskega pristopa- Transakcijske analize. Bernov »prijateljski razhod s psihoanalizo« je v novem pristopu viden v številnih konceptih, vendar se od slednje vsebolj odmika in prinaša originalno teorijo osebnosti,komunikacije, psihopatologije in tretmanskih novosti. »Seminarje v San Francisku«, ki jih v 50 ih letih vodil (in se v l. 1964 razširijo v ITAA International Transactional Analysis Association-www.ita-net.org ), obiskuje vrsta zdravniških in ne-zdravniških kolegov, ki pripomorejo k hitremu in plodnemu razvoju TA . Nekatere njegove knjige (Games People play 1964, Wath do you say after you say hello, idr) že za časa njegovega življenja postanejo uspešnice z večmilijonskimi nakladami in prevodi v številne svetovne jezike. Transakcijska analiza(TA) se tako kmalu razširi tudi izven bolnišničnih zidov in doseže enega od glavnih Bernovih ciljev – socialnopsihiatričnega.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2020
  • ISBN/EAN: 9789619511701
  • Mere izdelka vxš: 139 x 219 x 16
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 04.11.2020
  • Avtor: Eric Berne
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji