Temelji slovenstva: Obletnica (Ekskluzivna dodatna ponudba: + knežji kamen)

Prelistaj me Image for Temelji slovenstva: Obletnica (Ekskluzivna dodatna ponudba: + knežji kamen) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Temelji slovenstva: Obletnica (Ekskluzivna dodatna ponudba: + knežji kamen)

  Trda - 04. jun 2021
  ( 2 )
  ISBN/EAN:P_3831022486131
  Redna cena: 164,80 €

  Ekskluzivna dodatna ponudba: knežji kamen - simbol Karantanije, starodavne državnosti, zibelke slovenstva.
  Knežji kamen ni na voljo v prosti prodaji. Prejmete ga skupaj s knjigo po izidu.

  V izjemni knjigi beremo o vznemirljivi zgodovini poselitve vzhodnoalpskega prostora, sledimo Slovanom, ki so z Avari in Langobardi pustošili tudi po Istri, tako da je bila ena od tamkajšnjih cest že leta 1030 imenovana »slovanska cesta«.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 164,80 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Ekskluzivna dodatna ponudba: knežji kamen - simbol Karantanije, starodavne državnosti, zibelke slovenstva.
  Knežji kamen ni na voljo v prosti prodaji. Prejmete ga skupaj s knjigo po izidu.


  ***

  Knjiga Temelji slovenstva prvič enotno predstavlja vso slovensko zgodovino. Vsebuje 60 poglavij z več kot 300 izbranimi dokumenti od naselitve v 6. stoletju, prvih pisnih spomenikov in pismenstva do reformacije in katoliške obnove, razsvetljenstva, narodnega preroda v 19. stoletju ter stoletja vojn do osamosvojitve in pridružitve Evropski uniji. To so dokumenti neprecenljive zapuščine: priče in dokaz starosti naroda, njegovega prizadevanja in naporov na poti do združitve in svobode. Knjiga izpostavlja trenutke velikih odločitev, odkriva pa tudi manj znana, a pomembna dejstva o razvoju in rabi slovenskega jezika ter kulture. Opredeljuje tudi pomen pojavov skozi zgodovino, ki jih ne pozna noben drug narod v Evropi, ter ustvarjalne presežke izjemnih in genialnih posameznikov, ki so v svoji gorečnosti pogosto žrtvovali vse.

  Knjiga bo izšla predvidoma junija 2021, ob praznovanju 30. obletnice slovenske osamosvojitve.


  ***

  Knežji kamen:

  Na knežjem kamnu so na Gosposvetskem polju od 7. stoletja ustoličevali karantanske kneze in vojvode. Predstavlja simbol najstarejše državnosti v vzhodnoalpskem prostoru, ki je med 7. in 11. stoletjem povezovala skoraj vse alpske in panonske Slovane, a je obred potekal samo v slovenskem jeziku. Danes se nahaja v grbovni dvorani deželnega zbora v Celovcu.
  Replika knežjega kamna je izdelana iz zelo obstojnega umetnega materiala, ki po otipu in videzu spominja na porcelan (6 x 7 cm). Prejmete ga v lepi darilni škatli (9 x 9 cm) s spremnim besedilom o pomenu knežjega kamna za Slovence. Lep izdelek bo popestril vaš domači bralni kotiček, delovno mizo, lahko pa je tudi lepo darilo.

  Ali ste vedeli da je bil knežji kamen na glavo obrnjena baza rimskega stebra, ki je bil na Krnski grad prinesen iz ruševin bližnjega antičnega mesta Virunum? Leta 1862 je bil prepeljan v Celovec in s tem rešen


  Temelji slovenstva


  ***

  DOKAZI BOGATE DEDIŠČINE.


  V izjemni knjigi beremo o vznemirljivi zgodovini poselitve vzhodnoalpskega prostora, sledimo Slovanom, ki so z Avari in Langobardi pustošili tudi po Istri, tako da je bila ena od tamkajšnjih cest že leta 1030 imenovana »slovanska cesta«. Odkrivamo tudi manj znana, a pomembna dejstva o razvoju in rabi slovenskega jezika. Strmimo nad zavzetostjo in požrtvovalnostjo najvidnejših nosilcev slovenskega prapora od reformacije, razsvetljenstva, kulture in znanosti ter buditeljstva v 19. in 20. stoletju … vse do osamosvojitve in pridružitve zvezi evropskih držav.

  V letu, ko OBELEŽUJEMO SPOMIN NA 25. JUNIJ 1991 – ko je Slovenija formalno postala neodvisna, ko smo svojo usodo nepreklicno vzeli v svoje roke in uresničili večstoletne sanje – z veseljem pričakujemo izid knjige TEMELJI SLOVENSTVA – izbrane dokumente o naši 1500-letni bogati in viharni zgodovini.

  Temelji slovenstva


  Bogata dediščina, stebri našega sveta
  Kaj se je dogajalo tistega jutra, ko so slovanska krdela, morda le nekaj deset ljudi, pridrvela v te kraje in se naselila? Ne vemo. Oziroma vemo le tisto, o čemer obstajajo viri. Zato je knjiga Temelji slovenstva edinstvena – vsebuje namreč izbrane dokumente – najpomembnejše mejnike v zgodovini naroda od naselitve do danes, njegova prizadevanja in napore na poti do združitve Slovencev in svobode. Izpostavlja trenutke velikih odločitev in presežke posameznikov, ki so v svoji gorečnosti pogosto žrtvovali vse.


  Temelji slovenstva  ● Prvič enotno predstavljena slovenska zgodovina. 
  60 poglavij z več kot 300 izbranimi dokumenti od naselitve do danes. Združeni v eni knjigi, nekateri posneti na novo.

  ● Podatki kot temelj ponosa in samozavesti naroda. 
  Odgovori na vprašanja: KDO SMO IN OD KOD? Čigave so bile Istra, Karantanija, vladavina ob Blatnem jezeru? Napačne trditve, dokazi rabe slovenščine v več kot 1000-letni zgodovini.

  ● Dokumentirani mejniki, odločilni trenutki. 
  Prelomni podvigi izjemnih posameznikov, ki so s svojim delom postavili Slovence ob bok drugim evropskim narodom. Primož Trubar, Jurij Dalmatin, France Prešeren, Ivan Cankar ...

  ● Dokazi neprecenljive zapuščine.
  Presek dosedanjih spoznanj zgodovine in narodovega spomina. Dragocene »priče« njegovih prizadevanj in zmag do združitve in svobode.

  ● Raznolika zakladnica dokumentov v skoraj 1500-letni zgodovini.
  Letopisi, spomini, listine, urbarji, trgovske pogodbe, upravni in politični akti, oporoke, rojstne, krstne, poročne, mrliške knjige.

  ● Novi poudarki in pogledi na zgodovino, edinstveni pojavi v evropski zgodovini.
  V estetsko oblikovani knjigi iz visokokakovostnega platna, potisk z zlato folijo, kakovostni tisk.


  Več o knjigi: https://www.mladinska.com/temelji-slovenstva

  O avtorju

  -Aleš Gabrič-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (2)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 2 )

  Komentarji