• Domov
  • Ifigenija Simonović
Ifigenija Simonović

Ifigenija Simonović (1953) je slovenska pisateljica, samostojna kulturna delavka, lončarka, esejistka ter profesorica slavistike in primerjalne književnosti. Rodila se je 24. marca. Stanovala je v Kranju, nato pa odšla v Ljubljano, kjer je na Filozofski fakulteti študirala primerjalno književnost in slavistiko. Po diplomi leta 1978 se je odpravila v London. Na tamkajšnji Višji šoli za umetno oblikovanje je diplomirala leta 1985.

Od leta 2003 živi in ustvarja v Ljubljani. Ukvarja se z lončarstvom, sodeluje na umetniških razstavah keramičnih izdelkov, prevaja iz angleščine, piše članke in eseje. Zbrala in uredila je 7 knjig Pesmi iz zapora ter zbirko Pesmi s »prostosti« slovenskega pisatelja Vitomila Zupana, ki jih je predstavila na 23. Knjižnem sejmu v Ljubljani. Njena prva objava je bila lutkovna igra o medvedu in dedku Mrazu v Pionirju leta 1966. Od tega leta dalje je objavljala pesmi v Tribuni, Mladih potih, Dialogih, Novi reviji, Naših razgledih in v različnih lokalnih glasilih. Nekaj pesmi je bilo prevedenih in so izšle v tujini. Piše za odrasle in za otroke. Izdala je 4 pesniške zbirke za odrasle (Postopna razbremenitev, Te pesmi, Drevesa so se takrat premikala in sem pomešala njihova imena, Krogi in vprašanja) in pesniško knjižico za otroke z naslovom Kaj je kdo rekel in česa kdo ni. Peta pesniška zbirka Kaj je v kamnu je nastala v času, ko se je pesnica pričela ukvarjati tudi s prozo in pravljicami za otroke.

Za otroke je začela pisati potem, ko si je dopisovala z otroki, katerim je bila varuška v študentskih letih. Nekaj pesmi so objavili v Kurirčku in Pionirju. V spremni besedi pesniške zbirke za otroke Kaj je kdo rekel in česa kdo ni je zapisala, da ji navdih za pisanje otroških pesmi predstavlja deklica, ki jo spominja na otroštvo. Dve izmed njenih pravljic sta Poljub za princesko Kvakico ter Punčka z grdimi lasmi.

V poeziji za odrasle prevladujejo teme, kot so: eros, čutna ekstaza in doživljajski svet mlade ženske. Pesnica se v poeziji za odrasle ne upira svoji usodi, družbenemu redu, veri in »moškim« svetovom, temveč svoji usodi, svoji ženski določenosti. Pesniška zbirka Kaj je v kamnu je polna dinamične energije spreminjanja, sprejemanja in odzivanja avtorice kot ženske, ki piše. Za Ifigenijo Simonović je značilna t.i. »lirika ženske«, v kateri zasledimo hudomušno in bridko humornost, čustven in iracionalen obrat ljudske poezije, jezik razuma pa se preoblikuje v lirično iskanje svojih pomenskih odmevov. Pesniški slog je domiseln, igriv in inovativen. To se kaže že v samih oblikah zapisa pesmi, ki pogostokrat ne spadajo v okvir tradicionalnega.

Ifigenija Simonović
Izdelki: (  1 - 3 od 3  )
:
:

  • Dodaj v košarico
    Primerjaj
  • Dodaj v košarico
    Primerjaj
  • Dodaj v košarico
    Primerjaj

Filtri