Hana Stupica

Hana Stupica (1988) je ena najvidnejših predstavnic mlade generacije slovenskih ilustratorjev.

Po končani umetniški gimnaziji likovne smeri na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost, smer vizualne komunikacije. Za diplomsko nalogo je zasnovala ilustracije za svojo prvo slikanico Rokavička, za katero je kot najmlajša dobitnica prejela prestižno nagrado Hinka Smrekarja.

Že med študijem je začela objavljati ilustracije v revijah Cicido in Ciciban.

Njene ilustracije so objavljene v knjigi Anje Štefan Svet je kakor ringaraja in antologiji Medvedi in medvedki. Ilustrirala je Schőnwertove pravljice in slikanico Anje Štefan Zajčkova hišica, za katero je oblikovala tudi likovno zasnovo lutkovne predstave v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Tako Rokavička kot Zajčkova hišica sta bili nominirani za nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, Rokavička pa tudi za Levstikovo nagrado.

Kot ilustratorka se je uveljavila tudi v svetu oglaševanja in tudi na tem področju osvojila nagrade.

Ustvarja svojo kolekcijo uporabnih izdelkov, s katerimi svoje mojstrske podobe, ki so preplet žlahtne slikarske in ilustratorske tradicije ter sodobnih oblik vizualne umetnosti (fotografija, animacija, elektronski mediji, lutke, kostumografija) s strani knjig in z razstavnih panojev pospremlja v vsakdanje življenje.

Je mojstrica slikanja živalskih likov, ki jih z izjemno pozornostjo do detajlov kostumografsko odene v fina oblačila. Kljub družinski slikarsko-ilustratorski dediščini in naklonjenosti do sodobne tehnologije navdušuje s prepoznavno in izrazito avtorsko poetiko in estetiko.

Razstavlja doma in v tujini ter na bienalih ilustracije.


Nagrade:
2014 - Nagrada Hinka Smrekarja za slikanico Rokavička
2017 - Posebna nagrada za najboljšo ilustracijo v oglaševanju na SOF-u
2018 - Posebna nagrada za najboljšo ilustracijo v oglaševanju na SOF-u
2019 - Plaketa Hinka Smrekarja za ilustracije za vina Fedora
2019 - Nagrada Brumen

Hana Stupica
Izdelki: (  1 - 4 od 4  )
:
:

 • Uspešnica
  Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Dodaj v košarico
  17,99 €
  Primerjaj
 • Novo
  Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Novo
  Dodaj v košarico
  Primerjaj

Filtri