Nonument

Image for Nonument from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Nonument

  Mehka - 20. maj 2021
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789619511107
  Redna cena: 25,00 €

  Dolgo pričakovani Nonument! Knjiga je zdaj na voljo za naročila. Z eseji: Branislav Dimitrijević , Alexei Monroe, Nika Grabar, Ljuba Slavković , Hans von Houwelingen, Miloš Kosec in Elke Krasny. S študijami primerov: Vladimir Dulović, Aneliya Ivanova, Achilleas Kentonis, Joshua Kob, Fred Scharmen, Ladislav Zikmund-Lender in Danica Sretenović. Z zemljevidom 120 nonumentov in dvema vizualnima esejema skupine Nonument.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 25,00 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Dolgo pričakovani Nonument! Knjiga je zdaj na voljo za naročila. Z eseji: Branislav Dimitrijević , Alexei Monroe, Nika Grabar, Ljuba Slavković , Hans von Houwelingen, Miloš Kosec in Elke Krasny. S študijami primerov: Vladimir Dulović, Aneliya Ivanova, Achilleas Kentonis, Joshua Kob, Fred Scharmen, Ladislav Zikmund-Lender in Danica Sretenović. Z zemljevidom 120 nonumentov in dvema vizualnima esejema skupine Nonument.

  Nonument je prelomna preiskava usode in prihodnosti številnih ogroženih, zanemarjenih in proslavljenih zgradb, stilov in objektov. Na podlagi večletne raziskovalne dejavnosti in sodelovanja številnih sodelujočih Nonument osvetljuje številne najbolj vroče razprave na področju arhitekture in ohranjanja ter politične in kulturne sile, ki jih oblikujejo.

  Izraz Nonument opisuje arhitekture, javne prostore in spomenike, ki so bili deležni procesa preobrazbe, v katerem so dobili nov pomen. Neunovki so skriti, zapuščeni, neželeni ali drugače pozabljeni grajeni prostori, ki so včasih imeli močno simbolično vrednost in so lahko prenovljeni, predelani in ponovno uporabljeni. Z uporabo tega koncepta z organizacijo umetniških projektov, intervencij in interdisciplinarnih simpozijev se je pojavila vrsta raznolikih prispevkov. Prva publikacija Nonument združuje vrsto teoretičnih in praktičnih vpogledov v neologizem „nonument“ in na povezana vprašanja arhitekturne memorialnosti, negacije, opuščanja in propada. Publikacija odraža to večglasno naravo pristopov skozi tri različne, a med seboj povezane dele.

  Oddelki knjige: Razmišljanja, študije primerov, Kazalo nonumentov, Vizualni eseji V prvem poglavju Razmišljanja, sedem pisateljev razmišlja o pojavu sodobnih nonumentov in njihovi pomembnosti v sodobni družbi. Umetnostni zgodovinarji, teoretiki arhitekture in umetniki razpravljajo o usodi teh spomenikov in zgradb v spremenjenih družbenih in političnih okoliščinah. Ti eseji ponujajo ptičji pogled na obsežno neumentalno polje z vsega sveta, od kontekstualizacije fetišizma britanskega brutalizma in jugoslovanskih "Spomenikov" do vpliva postkolonialnega diskurza in ekonomije tranzicije po letu 1990 od socializma do kapitalizma na spremenjenem urbanem prostoru. Prispevci vsak na svoj način in v svojem (inter) disciplinskem jeziku negacijo spomenikov in zgradb obravnavajo kot politično nabit uničenje spomina, ki ga vodi komodifikacija.

  V oddelku za študije primerov so predstavljene študije sedmih nonumentov: hotel Berengaria na Cipru, spomenik Buzludzha v Bolgariji, stolpi Flak v Avstriji, stavba Genex v Srbiji, zdaj porušena fontana McKeldin v Marylandu v ZDA, kompleks Transgas na Češkem Republike in Pionirska železnica v Sloveniji.

  Dva vizualna eseja v središču te knjige sta posvečena mesti dveh študij primerov skupine Nonument: Pionirske železnice in fontane McKeldin. To so bila tudi mesta umetniških intervencij skupine Nonument.

  Zunanji rokav knjige je natisnjen z indeksom in zemljevidom nonumentov v Avstriji, Bolgariji, Češki, Cipru, Srbiji in Sloveniji. Ta indeks 120 nonumentov - baza nonumentov je arhiv tekočih multidisciplinarnih raziskav zgrajenih prostorov dvajsetega stoletja, ki so bili spremenjeni v pomenu. Namesto poveličane zbirke nejasnosti in arhitekturnih slogov ta baza podatkov upa, da bo postala naprava, s katero bomo lahko bolje razumeli vpliv vladnih sprememb na uporabo javnega prostora, način dojemanja prostora in arhitekture ter vlogo politike vesoljske igre pri ustvarjanju prevladujočih pripovedi.

  Tehnične podrobnosti Mehko vezani papir, ovit z zemljevidom in indeksom 120 nonumentov,287 strani, črno-bel z barvnim vložkomO knjigi Kazalo in razdelki študijskih primerov so rezultat prizadevanj šestih partnerskih organizacij in je bil pripravljen za projekt MAPS (2017-2019). Šest partnerskih organizacij je prispevalo k tej raziskavi: MoTA - Muzej prehodne umetnosti v Ljubljani, Slovenija; WH Media Gmbh na Dunaju v Avstriji; Center za srednjeevropsko arhitekturo v Pragi na Češkem; Hiša humorja in satire v Gabrovem v Bolgariji; Fundacija ARTos v Nikoziji na Cipru; in Tačka Komunikacije v Beogradu v Srbiji.

  S podporo programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije. Podpora Evropske komisije pri izdelavi te publikacije ne pomeni potrditve vsebine, ki odraža samo stališča avtorjev, in Komisija ne more biti odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje.

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2021
  • Število strani: 287
  • ISBN/EAN: 9789619511107
  • Mere izdelka vxš: 165 X 240 X 20
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 20.05.2021
  • Založba: Kulturno Društvo Mota
  • Avtor: Branislav Dimitrijević
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji