Dvanajst krogov

Image for Dvanajst krogov from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Dvanajst krogov

  Trda - 29. avg 2016
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9789612821722
  Redna cena: 27,96 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 27,96 €
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Dvanajst krogov je zgodba o avstrijskem fotografu z galicijskimi koreninami, ki skupaj z naključno izbrano druščino v Karpatih preživlja razburljive trenutke svojega življenja. Tematsko se naslanja na idejo o umestitvi ukrajinskega prostora v evropskega in hkrati razgalja ignorantski odnos do ukrajinske stvarnosti. V njem se prepleta več žanrov: znanstvena fantastika, groteska, kriminalka, ljubezenski roman, potopis, satira ipd. Osrednja literarna oseba, Karl Josepf Zumbrunnen, ki kljub večkratnemu potovanju v Ukrajino ne zna ukrajinskega jezika, se znajde v središču ukrajinske resničnosti, komercializacije, nacionalizma, nostalgije, metafikcije, in v Karpatih v Krčmi Na Mesecu opazuje grotesko, ki predstavlja tranzicijsko državo, njene ljudi in mentaliteto. Jurij Andruhovič (1960) je vodilni ukrajinski pisatelj, pesnik in esejist. Za svoje literarno delo je prejel številne ugledne domače in tuje nagrade. Andruhovičeva dela so prevedena v številne jezike.

  Iz medijev:
  Večer, 24. 9. 2016 - Jurij Andruhovič, Dvanajst krogov


  Recenzija Bukla


  Andruhovič (1960), eden od vodilnih ukrajinskih pisateljev, je slogovno razgiban avtor, kar se kaže tudi v romanu Dvanajst krogov, ki je njegov prvi prevod v slovenščino. V njem poleg tega uporablja tudi nevsakdanja jezikovna sredstva, saj kaj namerno piše tudi narobe, kar je predstavljalo poseben podvig tako za oba prevajalca kot tudi urednika. Osrednji lik tega romana iz leta 2003, mešanice različnih žanrov od potopisa in ljubezenskega romana do znanstvene fantastike in groteske, je ­avstrijski fotograf Karl Joseph Zumbrunnen. Ta večkrat obiš­če Ukrajino, tam z naključno družbo preživlja razburljive trenutke, deželo, ki živi svoje življenje, in tudi (tranzicijsko) stvarnost pa opazuje s svoje, pogosto neustrezne zahodnjaške perspektive. Roman, ki skuša metaforično in konkretno odgovoriti tudi na to, kje
  je mesto Ukrajine v širšem evropskem prostoru.  

  Samo Rugelj; Bukla 125

  O avtorju

  -Jurij Andruhovič-

  Jurij Andruhovič (1960) je vodilni ukrajinski pisatelj, pesnik in esejist. Za svoje literarno delo je prejel veliko uglednih domačih in tujih nagrad, njegova literarna dela so prevedena v številne jezike. Andruhovič je osrednji avtor ukrajinskega postmodernizma, ki je na literarno sceno vstopil kot pesnik in nato kot prozaist. Skupaj s pesnikoma Viktorjem Neborakom in Oleksandrom Irvanecem je ustanovil literarno-scensko skupino BuBaBu, ki je umetniško prežeta z burlesko, farso in bufonado.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )

  Komentarji