Znanost logike III - Subjektivna logika ali Nauk o pojmu

Image for Znanost logike III - Subjektivna logika ali Nauk o pojmu from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Znanost logike III - Subjektivna logika ali Nauk o pojmu

  Broširana - 06. feb 2018
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9789616376785
  Redna cena: 25,00 €

  Heglova delo Znanost logike, ki je v treh delih izšlo v letih 1812 do 1816, sodi med najpomembnejša dela v zgodovini filozofije.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 25,00 €
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Heglova delo Znanost logike, ki je v treh delih izšlo v letih 1812 do 1816, sodi med najpomembnejša dela v zgodovini filozofije.
  V njej si Hegel zastavi maksimalno nalogo: na imanenten način izpeljati vse miselne strukture, ki naj bi bile hkrati strukture bivajočega samega, in tako po Aristotelu podati drugačno utemeljitev logike.

  Potem ko je v Nauku o biti najprej obravnaval kategorije neposrednosti in nato v Nauku o pojmu refleksijske kategorije (ki skupaj zajemajo polje nekdanje metafizike), se v tretji knjigi Nauk o pojmu ukvarja s kategorijami mišljenja v ožjem pomenu. Te kategorije vključujejo pojme pojma, sodbe in sklepanja, kategorije objektivnosti in nazadnje idejo.
  Toliko Nauk o pojmu vsaj predmetno deloma ustreza vsebini tradicionalne logike. Vendar je Heglov zastavek veliko bolj fundamentalen: njegov pojem vsebuje lastno produktivnost in je še najbliže tistemu, kar je pri Kantu označevala izvorna enotnost apercepcije. Nauk o pojmu je tako nazadnje poskus uma, da poda zadnjo utemeljitev samega polja racionalnosti.

  S prevodom Subjektivne logike ali Nauka o pojmu se po petindvajsetih letih zaključuje projekt prevajanja Heglove Znanosti logike.

  Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831) je nemški filozof, eden od vrhuncev nemške klasične filozofije, tvorec zadnjega velikega filozofskega sistema in eno od najvplivnejših imen v zgodovini filozofije, ki še vedno tvori obvezno referenco razprave na skoraj vseh področjih sodobne filozofije. Njegova ključna delo so Fenomenologija duha, Znanost logike in Oris filozofije pravice.

  Zdravko Kobe, prevajalec. Predava nemško klasično filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Objavil je vrsto znanstvenih člankov doma in v tujini in štirih znanstvenih monografij (Automaton transcendentale I, II in III, Tri študije o Kantovi praktični filozofiji). Poleg tega deluje kot urednik in prevajalec temeljnih filozofskih besedil iz več jezikov (Znanost logike, Kritika čistega uma, Oris filozofije pravice).

  Podrobnosti o izdelku

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji