Devica, kraljica vdova, prasica

Prelistaj me Image for Devica, kraljica vdova, prasica from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Devica, kraljica vdova, prasica

  Integralna z zavihki - 04. feb 2021
  ( 3 )
  ISBN/EAN:P_9789610160250
  Redna cena: 29,99 €

  Devica, kraljica, vdova, prasica presega tradicionalne žanrske oznake. Ni le knjiga spominov, temveč tudi antropološka analiza vloge ženske kot žene, vdove in uganke skozi zgodovino. Govori o žalovanju, ampak tudi o opolnomočenju.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 29,99 €
  Predviden rok dobave: 2 - 5 dni
  Dodaj v košarico

  Kupi v kompletu

  Kupi Devica, kraljica vdova, prasica + Osvobojena skupaj ter prihrani dodatnih 3,00 € (5.00%)

  Opis

  Devica, kraljica, vdova, prasica presega tradicionalne žanrske oznake. Ni le knjiga spominov, temveč tudi antropološka analiza vloge ženske kot žene, vdove in uganke skozi zgodovino. Govori o žalovanju, ampak tudi o opolnomočenju.

  Erica Johnson Debeljak preprede svojo osebno izkušnjo z vzburljivimi zgodbami zgodovinskih vdov. Neustrašno se sooči s tabuji smrti in vdovstva v sodobni družbi: z medikalizacijo in birokratizacijo žalovanja, z bojem za materialno preživetje, ki kljub manjši pozornosti v primerjavi s čustvenimi vprašanji ostaja osrednja izkušnja vdovstva, ne nazadnje pa z nevarno seksualnostjo vdov. Nastalo je dinamično delo, ki raziskuje najgloblja teoretska in izkustvena vprašanja življenja in smrti ter ženske med njima.

  »Devica, kraljica, vdova, prasica je fascinantna in pronicljiva knjiga spominov, tako osebno pričevanje o tragediji kot antropološka analiza vloge vdove v različnih verstvih, kulturah, mitih in književnosti. Ponuja nam poučno, a obenem srhljivo spoznanje, kako malo se je vloga vdove spremenila v zadnjih tisoč letih.« - Slavenka Drakulić

  »Že dolgo nisem brala tako modre, imenitno napisane in pretresljive knjige spominov, kot je Devica, kraljica, vdova, prasica. Iz somraka izgube ljubljene osebe je nastala čudovita knjiga: drzno spominsko delo, ki je obenem neusmiljena analiza vdovstva. Pisanje je tako močno, da mi je večkrat izsesalo zrak iz prsi.« - Vesna Goldsworthy

  Erica Johnson Debeljak se rodila leta 1961 v San Franciscu. Študirala je v New Yorku, kjer je diplomirala iz francistike na Univerzi Columbia in naredila magisterij iz ekonomije na Univerzi New York. Leta 1993 se je poročila s pesnikom Alešem Debeljakom (1961–2016) in se preselila v Slovenijo, kjer je razvila bogato kariero kot pisateljica, publicistka in prevajalka. Prvo knjigo esejev z naslovom Tujka v hiši domačinov je objavila leta 1999. Sledile so knjige: Srečko Kosovel: Pesnik in jaz (2004), zbirka kratkih zgodb Tako si moj (2007), memoaristika Forbidden Bread (2009) in Prepovedani kruh (2010) ter romana Antifa Cona (2012) in Tovarna koles (2015). Prav tako je souredila in prispevala poglavitni esej za nenavadni in ganljivi hommage pokojnemu možu: Saj grem samo mimo – Razglednice Aleša Debeljaka (2018).

  O avtorju

  -Erica Johnson Debeljak-

  Erica Johnson Debeljak (1961) je prevajalka, pisateljica in publicistka.

  Rodila se je v San Franciscu, študirala pa v New Yorku. Na Univerzi Columbia je diplomirala iz francistike, na Univerzi New York pa je magistrirala iz ekonomije. Pet let je kot finančna analitičarka delala v bančništvu. Leta 1993 se je poročila s pesnikom in pisateljem Alešem Debeljakom (1961–2016) in se preselila v Slovenijo. Tu se je posvetila pisanju in prevajanju.

  Njeno najnovejše leposlovno-esejistično delo Devica, kraljica, vdova, prasica je knjiga spominov, prepletena z analizo vdovstva.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (2)
  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 3 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji