Ciciban (+ CD)

Image for Ciciban (+ CD) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Ciciban (+ CD)

  Trda - 03. sep 2020
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_3838898116025
  Redna cena: 13,73 €

  Pri ZKP RTV Slovenija od nekdaj dajemo velik poudarek slovenski kulturni dediščini. Zato smo se ob naši 50-letnici odločili, da pesniško zbirko Otona Župančiča: Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata iz leta 1932 ponudimo v obliki zvočne knjige, in to tako v digitalni obliki kot na CD-ju s priloženo tiskano knjižico, v kateri so na 48 straneh zajete vse originalne pesmi in ilustracije. Gre za prvo tovrstno integralno izdajo v tiskani in zvočni obliki. Zvočna knjiga je nastala v sodelovanju s Programom ARS.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 13,73 €
  Rok dobave: 4-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Pri ZKP RTV Slovenija od nekdaj dajemo velik poudarek slovenski kulturni dediščini. Zato smo se ob naši 50-letnici odločili, da pesniško zbirko Otona Župančiča: Ciciban z ilustracijami Nikolaja Pirnata iz leta 1932 ponudimo v obliki zvočne knjige, in to tako v digitalni obliki kot na CD-ju s priloženo tiskano knjižico, v kateri so na 48 straneh zajete vse originalne pesmi in ilustracije. Gre za prvo tovrstno integralno izdajo v tiskani in zvočni obliki. Zvočna knjiga je nastala v sodelovanju s Programom ARS.

  Pesmi: Kadar se Ciciban joče, Ciciban in čebela, Mehurčki, Ciciban – Cicifuj, Ciciban zaspi, Slovo, Veseli koledniki, Žalostni koledniki, Častitljivi koledniki, Stari medo, Zvonovi, Dedek Samonog, Otroci spuščajo mehurčke, Ples kralja Matjaža, Povabilo, Zlato v Blatni vasi, Uspavanka, Pismo, Zvezdoznanstvo, Naše luči, Žabe, Vrabci in strašilo ..., ki jih mnogi od nas še vedno znamo na pamet iz otroštva, interpretirata dramska igralca Barbara Cerar in Blaž Šef, oblikovalec Žiga Culiberg pa je nekdanjo črno-belo knjižico z obarvanjem strani in barvnimi velikimi tiskanimi črkami približal otroškim očem v 21. stoletju.

  Ciciban je gotovo najbolj poznana Župančičeva knjiga in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk, kar jih je kdajkoli izšlo pri nas. Z njo se je Župančič vzpel na vrh mladinske poezije pri Slovencih, naši mladini pa je ustvaril pesniškega junaka, ki se po priljubljenosti lahko primerja z najbolj znanimi literarnimi liki iz svetovne mladinske književnosti. Prva izdaja je bila natisnjena decembra leta 1915 z naslovom Ciciban in še kaj, naslednje pa imajo skrajšan naslov Ciciban. Prvotno naj bi se zbirka imenovala Meh za smeh. Ime za svojega pesniškega junaka in s tem tudi za naslov zbirke je Župančič našel v Srpskem rječniku Vuka Karadžića, kjer je zapisana tudi ljudska uganka, v kateri nastopata Ciciban in Cicibanica. Literarni lik prikazuje otroka, njegovo iskrenost, dobrosrčnost, sproščeno igro, njegov smeh in jok, njegovo domišljijo, zvedavost in nagajivost.

  V pesniški zbirki je avtor želel prikazati menjavanje razpoloženja, ki je značilno za otroke. Tako v prvi pesmi prikaže "cmero" (Kadar se Ciciban joče), ki že v naslednji pesmi navihano oporeka mami (Pismo). Navihanost in odkritosrčnost sta prisotna v pogovoru s čebelo (Ciciban in čebela), zvedavost pa v poučni pesmi Zvezdoznanstvo. Da je otroška domišljija bogata, govori pesem Otroci spuščajo mehurček. Tako kot ostali otroci, se tudi Ciciban ni želel umivati in zato postane Cicifuj (Ciciban-Cicifuj). Odkrivanje vrednot zasledimo v pesmi Naše luči, na koncu pesniške zbirke pa, tako kot vsi otroci po napornem dnevu, zaspi tudi Ciciban (Ciciban zaspi).

  O avtorju

  -Oton Župančič-

  Oton Župančič je bil eden štirih predstavnikov slovenske moderne. Z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom Aleksandrovim in Ivanom Cankarjem se je začel družiti v dijaškem društvu Zadrugi.

  Rodil se je 23. januarja leta 1878 v Vinici v Beli krajini v premožni trgovski družini. Oče Franc je bil doma iz Selišč pri Dolenjskih Toplicah, mati Ana pa je bila hrvaškega rodu. Otroštvo je preživel v Vinici in v idilični vasi Dragatuš. Tu je s šestimi leti vstopil v osnovno šolo in jo končal v Novem mestu. Šolanje je nadaljeval na gimnaziji v Novem mestu, nato pa se je družina po gospodarskem propadu odselila v Ljubljano, kjer je 1895 dokončal gimnazijo. Po maturi je na Dunaju študiral zgodovino in zemljepis. Leta 1900 je oboje absolviral, vendar študija ni končal. V letu 1902/03 je odslužil vojaški rok. V Ljubljani je bil leta 1903 en semester suplent na ljubljanski prvi državni gimnaziji, nato pa 1905 za 5 let odšel v tujino. Živel je v Parizu, Dunaju. 1907 je postal vzgojitelj grofiča Manfreda Atemsa in živel v tej aristokratski rodbini v Wutembergu, Vorarelbergu in na Bavarskem do 1910.

  S poezijo za otroke se je Oton Župančič z večjimi ali manjšimi presledki ukvarjal vse življenje in ji ves čas posvečal enako skrb kakor ustvarjanju za odrasle. Z otroškimi pesmimi se je njegova lirika začela. Prve je napisal že v nižji gimnaziji v Novem mestu, ko je bil še otrok. Takrat je nastala tudi pesmica Zima, zima bela, ki ji je kasneje dal naslov Pesem nagajivka. V Krekovem slovstvenem krožku in dijaški Zadrugi se je kot gimnazijec višjih razredov v Ljubljani šolal predvsem ob slovanski ljudski poeziji, glavni vir navdiha pa so mu bila v tem obdobju še zmeraj zelo živa doživetja iz otroštva v Beli krajini.

  V letih od 1894 do 1899 je objavljal z različnimi psevdonimi v katoliških mladinskih listih Vrtec in Angelček, nekaj tudi v reviji Dom in svet. Od leta 1900 do 1903 je objavljal otroške pesmi s svojim pravim imenom v liberalnem otroškem listu Zvonček (Kralj Matjaž, Divji mož, Deveti Kralj, Krnec, a kje si?, Razbojnik). To ustvarjalno obdobje v Župančičevi otroški poeziji predstavljajo Pisanice (1900).

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2020
  • Število strani: 52
  • ISBN/EAN: 3838898116025
  • Mere izdelka vxš: 130 x 144 x 12
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 03.09.2020
  • Založba: Rtv Slovenija
  • Avtor: Oton Župančič
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji