Čas revolucije: Evropa 1789-1848

Image for Čas revolucije: Evropa 1789-1848 from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Čas revolucije: Evropa 1789-1848

  Trda - 25. nov 2011
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9789616768269
  Redna cena: 32,80 €

  2. pregledana in dopolnjana izdaja.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 32,80 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Spremna beseda: dr. Božo Repe Knjiga raziskuje tisto preobrazbo sveta v letih od 1789 do 1848, ki obsega pojem, tukaj imenovan »dvojna revolucija«: francoska revolucija leta 1789 in hkratna (britanska) industrijska revolucija… Knjiga ne skuša podati nadrobnega prikaza, temveč razlago… Obrača se na inteligentnega in izobraženega bralca, ki ga k zanimanju za preteklost ne žene zgolj radovednost, marveč želi tudi razumeti, kako in zakaj je ta svet postal tak, kakršen danes je, in v katero smer se razvija. (Eric Hobsbawm v predgovoru) 

  Profesor in akademik Eric Hobsbawm se je rodil leta 1917 in je eden izmed najbolj priznanih sodobnih avtorjev anglosaksonskega zgodovinopisja. Njegova akademska pot se je začela z doktoratom na Univerzi v Cambridgeu in nadaljevala s profesuro na Univerzi v Stanfordu, Univerzi Cornell, MIT in The New School of Social Research v New Yorku ter College de France, zdaj pa poučuje kot zaslužni profesor na fakulteti Birkbeck na University of London. Njegove študije se ukvarjajo predvsem z zgodovino moderne, pri čemer posamezne probleme osvetljuje v vsej njihovi kompleksnosti, tako da se opira na sociološke, politološke, ekonomske, umetnostno kritične in druge družboslovne analize. Zanimajo ga predvsem veliki zgodovinski prelomi zadnjih dveh stoletij, ki jih obravnava v luči emancipatornih in progresivnih aspektov različnih družbenih formacij kot tudi posameznikov. Hobsbawmovi članki in zgodovinske monografije so med najbolj branimi v svoji zvrsti tako v svetu, saj so njegova dela prevedena v več kot trideset jezikov, kot tudi pri nas, naj gre to za ozko znanstveno sfero ali širše bralno občinstvo. 

  Avtorjeva najpomembnejša dela, poleg številnih znanstvenih člankov so: The Age of Capital, The Age of Empire, Čas skrajnosti, Nacije in nacionalizem po letu 1780, Zanimivi časi: Moje doživetje 20. stoletja.  

  Čas revolucije Erica Hobsbawma je izčrpna in temeljna zgodovinska študija obdobja med francosko revolucijo in pomladjo narodov leta 1848, kot časa ko je svet krenil na nepovratno pot globalizacije. Po avtorjevem mnenju sta v tem obdobju vzniknila dva temeljna dogodka, ki sta se izkazala za nazaj kot tista, ki sta določala in določata tek zgodovine zahodne civilizacije vse do dandanašnjih dni. Prvi dogodek je francoska revolucija kot politična revolucija, v kateri so se izrazile demokratične težnje skozi duha enakosti in emancipacije, hkrati s tem pa sta na oder svetovne zgodovine stopila dva nova razreda, vladajoči in vladani, buržoazija in delavski razred. Drugi dogodek, industrijska revolucija, ki so jo omogočili znanstven napredek in investicije kapitalskih presežkov v tehnološki razvoj, se je začela v Angliji v istem času kot francoska revolucija, a je doživela nesluten razmah v naslednjih desetletjih. Oba dogodka sta po avtorjevem mnenju spremenila posamezne družbene podsisteme, kot so ekonomija, religija, umetnost, kultura, tehnika itn., in družbo kot celoto, in sta kulminirala v pomladi narodov, v kateri je prišlo do znosnega ravnotežja med aristokracijo, buržoazijo in delavstvom in v kateri prvič pridejo v zgodovinsko ospredje tudi narodni in nacionalni problemi.  

  Knjigo, ki je opremljena s slikovnim gradivom in zemljevidi, je za slovenska bralko in bralca s spremno besedo zaokrožil dr. Božo Repe, zaključuje pa jo stvarno in imensko kazalo. 

  O avtorju

  -Eric J. Hobsbawm-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )

  Komentarji