Butalci - Jubilejna izdaja

Prelistaj me Image for Butalci - Jubilejna izdaja from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Butalci - Jubilejna izdaja

  Trda - 12. okt 2015
  ( 49 )
  ISBN/EAN:P_9789610136675
  Redna cena: 27,96 €

  Šesta med jubilejnimi izdajami so zimzeleni Butalci – prvič v integralni neokrnjeni izdaji! Butalci sodijo med redke slovenske knjige, ki jih zares poznamo prav vsi.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 27,96 €
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Saj poznate Butalce, ki so se skregali s pametjo – pa so zmagali Butalci?
  Butalci so zimzelena knjiga, ki s svojo žmohtnostjo in satirično ostjo trdoživo kljubuje duhu časa. Sodi med redke slovenske knjige, ki jih zares poznamo prav vsi. Po skoraj 100 letih od nastanka prinašanova izdaja Butalcev prvič v neokrnjeni obliki 42 zgodb (dodanih je 7 prezrtih) in še dve »napol« butalski. Izdajo je uredila poznavalka Butalcev, pesnica, pisateljica in prevajalka dr. Barbara Simoniti, in jo pospremila z obširno spremno besedo, ilustriral pa jo je France Podrekar.

  Fran Milčinski je pet zgodb o Butalcih prvič objavil v zbirki kratke proze Tolovaj Mataj leta 1917, torej pred skoraj točno stoletjem. Od prve knjižne izdaje Butalcev leta 1949 je prav tako minilo že precej desetletij. Pa vendar se to knjigi nikjer ne pozna – razen v nekaj žmohtno starinskih jezikovnih potezah. Besedilo Butalcev je brezčasno priljubljeno in trdoživo kljubuje zobu časa. S tem se je vzpostavilo kot prava knjižna uspešnica.

  Le kritiški in literarnozgodovinski odzivi so bili trdoživo zadržani; vse do konca tisočletja niso zmogli pošteno odgovoriti na temeljno vprašanje: Zakaj so isti Butalci Frana Milčinskega lahko berilo za otroke in izhajajo v slikanicah, hkrati pa ostra satira o delovanju slabo utečenega državnega aparata – ne da bi v besedilu kar koli spremenili? Na to vprašanje je možen en sam odgovor: ker so literarno besedilo, ki premore vse kakovosti klasične besedne umetnine. Zato je skrajni čas, da jih začnemo kot tako ceniti – in da dobijo svoje mesto v zbirki Kondor in med jubilejnimi izdajami.

  Dr. Barbara Simoniti v obsežni spremni besedi po kratkem literarnozgodovinskem orisu besedilo slogovno analizira in žanrsko določi, oriše zgodovino knjižnih izdaj Butalcev ter spregovori še o lektorskih, avtorskih, uredniških in cenzurnih posegih v besedilo.

  ***

  Mediji o knjigi:

  »Saj veste, kaj so Butale? To je vas, ki ji Butalci, njeni prebivalci, pravijo mesto. »Sredi vasi se cedi rjava mlakuža, ki ji pravijo potok. Ob obeh krajih mlakuže stoje koče, ki jim pravijo hiše. Dve, tri hiše imajo nadstropja, takim hišam pravijo graščine. Butalci so gadje; tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci – kaj mislite! – in ne pamet; takšni so.« V zbirki Kondor je zdaj (po Zbranih pravljicah in pripovedkah založbe Sanje v začetku leta 2015) izšla še integralna izdaja Butalcev. To je ena tistih slovenskih knjig, ki jo tako rekoč vsi poznamo, in po skoraj sto letih od nastanka prvih zgodb (ko jih je Fran Milčinski začel pisati, ni mislil na knjižno objavo, ta je izšla šele po njegovi smrti) velja za eno največjih slovenskih knjižnih uspešnic vseh časov. V raznih oblikah in z različnim izborom zgodb so Butalci do zdaj izšli že kakih dvajsetkrat. Najnovejša izdaja, skupaj z obsežno spremno besedo Barbare Simoniti, ki skupaj s kontekstualizacijo butalskih zgodb nadrobno analizira čas nastanka posamezne zgodbe, njeno objavo in morebitne različne verzije, prinaša dvainštirideset butalskih in še dve na pol butalski zgodbi. Butalci so seveda knjiga, ki nam nevsiljivo, z inteligentnim humorjem in spretno sproženimi ostmi še vedno kaže lastno ogledalo in ves čas opozarja na posledice ozkoglednosti in zaplankanosti. Ne samo naše in ne samo včasih, zaradi česar so kot nalašč tudi za branje v današnjem času.« - Samo Rugelj; Bukla 116-117

  »Butalci, ta vrhunski literarni nonsens Frana Milčinskega, me zdaj, ko poznam že vse njihove štose in finte, vedno bolj navdušuje z nelogično strukturo jezika. Čeprav sem jih likovno interpretiral že v diplomskem delu, sem jih na drugačen način odkril skozi precizno spremno besedo Barbare Simoniti v integralni izdaji iz leta 2015. « - Domen Fras, za Delo

  O avtorju

  -Fran Milčinski-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (46)
  (0)
  (2)
  (1)
  (0)
  ( 49 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji