Strpnost ni dovolj: prispevki s konference Iz mnogih dežel: ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča

Image for Strpnost ni dovolj: prispevki s konference Iz mnogih dežel: ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Strpnost ni dovolj: prispevki s konference Iz mnogih dežel: ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča

  28. dec 2018
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789617003260
  Redna cena: 12,00 €

  Konferenca je bila plod skupnega* prizadevanja za obuditev Adamičevega mišljenja, ki znova postaja čedalje aktualnejše zaradi regresije družbenoekonomskih razmer in zaradi pomembnosti vztrajanja pri večplastnosti kljub ostrini, ki zato ni nikoli razdiralna, ampak je raje konstruktivna.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 12,00 €
  Predviden rok dobave: 9 - 14 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  »Toleranca je uglajena in vljudna netoleranca. Kaj pomeni biti strpen v praksi? Pomeni, da te zaradi tega, ker si bil rojen v Italiji ali Rusiji ali ker se pišeš Wasielewsky ali ker si Jud ali temnopolt, ne napadam samo zato, ker dihaš isti zrak. Strpen je tisti, ki trpno prenaša nekaj, kar mu ni všeč. Strpnost je krinka, za katero se skriva nestrpnost; in ta krinka lahko kaj hitro pade. […] strpnost deluje takrat, ko ni resnih družbenih težav, kot je brezposelnost,« je ostro opomnil Louis Adamič leta 1947 na eni od svojih mnogih predavateljskih turnej, ki ji je dal naslov »Strpnost ni dovolj«.

  Pričujoči, jubilejni zvezek revije ob njeni sedemdesetletnici posvečamo temu pokončnemu, prepogosto spregledanemu pisatelju in publicistu, svobodomiselnemu samorastniku in neutrudnemu borcu za družbeno pravičnost in grajenje drugačnega sveta. Objavljamo nadgrajene konferenčne prispevke, ki s socialnozgodovinskega, antropološkega, literarnega in političnofilozofskega vidika aktualizirajo pomen Adamičevega družbenega delovanja. Z referati so sodelovali zgodovinar in adamičeslovec John Enyeart s pensilvanske Univerze Bucknell, ki pripravlja biografijo Adamiča, zgodovinar in dolgoletni sotvorec revije Borec Božo Repe s Filozofske fakultete v Ljubljani, zgodovinarka Rozina Švent, do leta 2009 vodja zbirke tiskov Slovencev zunaj meja Republike Slovenije, ki deluje v okviru Narodne in univerzitetne knjižnice in se je nekoč imenovala D-fond, slovenist in avtor zadnje knjige o Adamiču Novi svet – ljudje in vizije Jakob Müller, doktorski študent zgodovine Milan Mrđenović, predavateljica z Oddelka za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede Ksenija Šabec, predavateljica angleškega jezika, britanske in ameriške književnosti, literarna kritičarka in publicistka Leonora Flis, filozof, komparativist in publicist Blaž Gselman ter pisatelj Borut Golob. Prispevke zaokroža izvirni strip umetnice in filozofinje Samire Kentrić »Še žival se upre«; njena je tudi naslovna risba.

  Konferenca je bila plod skupnega* prizadevanja za obuditev Adamičevega mišljenja, ki znova postaja čedalje aktualnejše zaradi regresije družbenoekonomskih razmer in zaradi pomembnosti vztrajanja pri večplastnosti kljub ostrini, ki zato ni nikoli razdiralna, ampak je raje konstruktivna. Prav pri takem vodilnem tonu vztrajamo pri reviji Borec in pri knjižnih zbirkah Naprej in Previharimo viharje (v slednji je izšel tudi prevod Adamičeve knjige From Many Lands, skoraj osemdeset let po izidu izvirnika, v prevodu Mojce Dobnikar in s spremno besedo Blaža Gselmana).

  Podrobnosti o izdelku

  • Število strani: 320
  • ISBN/EAN: 9789617003260
  • Mere izdelka vxš: 140 x 210 x 16
  • Datum Izida: 28.12.2018
  • Založba: Založba Sophia
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji