Stoletni Bor

Image for Stoletni Bor from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Stoletni Bor

  10. maj 2013
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9789610128342
  Redna cena: 29,95 €

  V Stoletnem Boru osvetljujemo in prepletamo življenjsko zgodbo Mateja Bora z njegovim umetniškim, kulturnim in drugim javnim delovanjem, medtem ko je njegovemu literarnemu opusu posvečena posebna študija.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 29,95 €
  Brezplačna dostava
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  »Astronomi pravijo, da vsaka otroška igračka, ki pade na tla, pretrese vse vesolje – neskončno malo, a pretrese ga vendarle. Tako lahko tudi na usodo sveta vpliva sleherna beseda, izrečena bogvedi kje.«
  - Matej Bor

  V Stoletnem Boru osvetljujemo in prepletamo življenjsko zgodbo Mateja Bora z njegovim umetniškim, kulturnim in drugim javnim delovanjem, medtem ko je njegovemu literarnemu opusu posvečena posebna študija. Še posebno so dragoceni spomini njegovih otrok Mateja Pavšiča, Ajde Marušič Pavšič in Manje Pavšič ter vnukinje Nane Žargi, ki jih dopolnjuje pričevanje Borove sokrajanke Justine Doljak. Knjiga se zaključuje z Borovo besedo, izborom njegovih temeljnih esejističnih premislekov o lastni in drugi slovenski besedni ustvarjalnosti.

  Matej Bor, rojstno ime Vladimir Pavšič (14. 4. 1913, Grgar pri Gorici - 29. 9. 1993, Radovljica), pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec, je gimnazijo obiskoval v Celju, leta 1937 pa diplomiral iz slavistike na ljubljanski univerzi. Pred drugo svetovno vojno je bil profesor v Kočevju in pisal literarno in gledališko kritiko ter esejistiko. Leta 1942 je izdal pesniško zbirko Previharimo viharje in se pridružil partizanom. Nova zbirka Pesmi je izšla leta 1944. Po vojni je delal na Ministrstvu za prosveto LRS in bil krajši čas ravnatelj ljubljanske Drame, od 1948 je deloval kot samostojni književnik, najprej v Ljubljani in na Bledu, nato v Radovljici. Bil je močno angažiran v slovenskih, jugoslovanskih in mednarodnih pisateljskih društvih. Kot vsestranski ustvarjalec je v desetletjih 1940 –1980 bistveno zaznamoval slovensko besedno umetnost in kulturno politiko. Z vedno živim, tudi polemičnim poseganjem v družbeno dogajanje je dosegal najširše občinstvo, ne samo s svojimi knjigami, eseji in članki, ampak tudi preko gledaliških odrov in modernejših medijev: radia, televizije in filma. Lok njegovih pesmi sega od bojevite partizanske poezije preko premika v intimizem in refleksijo moderne razslojene družbe, dramatika pa od angažirane agitacijske igre (Raztrganci), iskrivih skokov v filmske scenarije (Vesna) do moderne psihološko in sociološko fundirane drame (Šola noči, Zvezde so večne). Dragoceno je tudi njegovo delo za otroke in mladino ter pronicljiva epigramatika. Za njim je ostal velik prevajalski opus poezije in predvsem Shakespearjeve dramatike v verzih. Bor sodi tudi med največkrat nagrajene in odlikovane Slovence.

  O avtorju

  -Miklavž Komelj-

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji