Draža : življenje in smrt Titovega nasprotnika

Image for Draža : življenje in smrt Titovega nasprotnika from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Draža : življenje in smrt Titovega nasprotnika

  Trda - 17. dec 2012
  ( 3 )
  ISBN/EAN:P_9789616372763
  Redna cena: 14,90 €

  Knjiga o četništvu odpira nekatere nove poglede na medvojno partizansko nasilje, ki je ob neznatni škodi, povzročeni okupatorju, privedlo do strašnega fizičnega in duhovnega razdejanja med Slovenci.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 14,90 €
  Predviden rok dobave: 3-5 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Ta Simićeva življenjska zgodba na smrt obsojenega, usmrčenega in pred kratkim sodno ponovno obravnavanega generala bo verjetno vzbudila različne odmeve. Vsekakor bodo z njo nezadovoljni redki monarhisti in srbofili, ki so nagnjeni k slavospevom na račun jugoslovanske vojske, saj avtor povsem jasno prikaže, da se je le-ta v ključnih trenutkih osramotila. Izkazalo se je, da je bila večina poveljujočega kadra premalo strokovna ter brez moralne in politične hrbtenice. Navdušeni ne bodo tudi nekdanji oficirji in nekritični oboževalci vojaškega stanu, kajti tudi primer D. Mihailovića kaže, da poklicni vojaki – čeprav jih tako kot Mihailovića krasijo visoke moralne vrline – praviloma niso primerni za delovanje v političnem življenju. Zadovoljni ne bodo niti skrajni desničarji, ki pričakujejo, da bo knjiga o četniškem vodji odkrila izključno in brezprizivno krivdo Titovih revolucionarjev za medvojno bratomorno nasilje. Poleg tega pa Simić na primeru slovenskih četnikov pokaže, kako usodno je bila razcepljena slovenska politična desnica med okupacijo, čeprav je na zadnjih demokratičnih volitvah l. 1938 dobila skoraj tri četrtine glasov. S Simićevim pisanjem bo torej veliko družbenih skupin nezadovoljnih, zato je smiselno tudi vprašanje, zakaj sploh knjiga o Dragoljubu Draži Mihailoviću?

  Še dandanes in tudi v Sloveniji nekdanji revolucionarji slavijo odločitve političnih skrajnežev, ki so med drugo svetovno vojno na sto tisoče mladih rojakov pahnili v smrt, da bi sebi prislužili večno slavo. Predstavljajmo si, kaj bi se zgodilo z britanskim premierom, če bi potegnil takšno potezo. Britanci so imeli v 2. svetovni vojni po vsem svetu približno 450 tisoč mrtvih, v Jugoslaviji, kjer so potekali omejeni lokalni spopadi, pa je bilo žrtev vsaj dvakrat več! V tem smislu je ilustrativna Stalinova izjava: Angleška buržoazija se noče bojevati s svojimi rokami. Vedno je znala poiskati tepce, ki so namesto nje pobirali vroč kostanj iz žerjavice.

  Knjiga o četništvu odpira nekatere nove poglede na medvojno partizansko nasilje, ki je ob neznatni škodi, povzročeni okupatorju, privedlo do strašnega fizičnega in duhovnega razdejanja med Slovenci.

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (2)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 3 )

  Komentarji