Papeži - Odgovori na vsa vprašanja

Prelistaj me Image for Papeži - Odgovori na vsa vprašanja from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Papeži - Odgovori na vsa vprašanja

  Trda - 29. sep 2016
  ( 113 )
  ISBN/EAN:P_9789612821838
  Redna cena: 44,96 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 44,96 €
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  2000 let zgodovine - 266 biografij papežev – izčrpno in nepristransko
  Zakaj je celica papeštva v Rimu?
  Kateri papež je najel skupino gladiatorjev, da bi poklali njegove nasprotnike na papeških volitvah in kateri papež je izkopal truplo prejšnjega papeža, da bi ga predložil na procesu proti hereziji?
  Kateri papež je začel prvo križarsko vojno?
  Kaj pomeni antipapež?
  Kateri papež je naročil poslikavo Sikstinske kapele?

  Papeštvo je ena najstarejših in najtrajnejših ustanov na svetu. Obstaja že skoraj dve tisočletji, doživljalo je vzpone in padce, imelo izjemno moč, hkrati pa se že od začetka borilo z nasprotniki v svojih vrstah, kar je povzročalo hude razkole ...

  Enciklopedično zasnovana knjiga britanskega zgodovinarja z bogatim slikovnim gradivom predstavlja življenje in delo Cerkve skozi delovanje vseh njenih papežev od začetkov do današnjega papeža Frančiška. Prinaša kar 320 strani zanimivega branja o bolj ali manj uspešnem krmarjenju Cerkve skozi njeno dvatisočletno delovanje skozi pogosto zelo nemirne čase. Papeži so se zavzemali za reforme, vodili križarske pohode, sodelovali v spletkah, izkoreninjali krivoverce in čarovništvo, a tudi pospeševali gospodarstvo in podpirali umetnost ... Nekateri so živeli zelo pobožno in asketsko, nekateri razvratno.

  Vse to in še veliko več boste izvedeli v kratkih in izčrpnih orisih osebnosti, življenja in delovanja papežev, ki jih dopolnjujejo raznovrstno slikovno gradivo, številne zanimivosti in legende. Na vsaki strani je tudi časovni trak s sočasnimi svetovnimi dogodki in zanimivostmi, tako da boste izvedeli veliko o družbenih procesih zadnjih 2000 let.

  IZ VSEBINE:


  Pozno Rimsko cesarstvo : 1. do 4. stoletje od preganjanja zgodnjih kristjanov do krščanstva kot glavne religije Rima.

  Mračni srednji vek : 5. do 9. stoletje vse večja moč papeštva, razkoli v cerkvi.

  Srednji vek : 10 do 13. stoletje Cerkev in papeži na vrhuncu moči — reforme — križarske vojne.

  Zgodnji novi vek : 14. do 16. stoletje Širjenje krščanstva — inkvizicija — preganjanje čarovništva — protestantizem — protireformacija.

  Moderna doba : 17. do 21. stoletje Iskanje nove vloge krščanstva — papeži med 1. in 2. svet. vojno v med doktrino in modernizacijo cerkve.

       

  Od Sv. Petra v 1. stoletju do Frančiška I. v 21. stoletju

  Sv. Peter
  1. papež (pribl. 33—64)

  Sv. Peter je bil organizator krščanske skupnosti v Rimu. Križali so ga in pokopali na Vatikanskem griču kot zločinca. Preživeli kristjani so označili mesto z velikim rdečim kamnom: »skalo«. Leta 318 so začeli na tem kraju graditi slavno baziliko sv. Petra.

  Papežinja Ivana
  (domnevno iz 9. stoletja)
   
  Znana legenda pripoveduje o zelo inteligentni mladenki iz 9. stoletja. Ker jo je jezilo, da kot ženska ne more dobiti visoke službe v Cerkvi, se je preimenovala v Ivana in se začela oblačiti kot moški. Pot si je utrla do kardinalskega in celo papeškega sedeža.

  Aleksander VI.
  214. papež (1492—1503)
   
  Aleksander VI. (Rodrigo Borgia) je najbolj hlepel po oblasti in postal z goljufijami eden najbogatejših ljudi v Rimu. Kot cerkveni dostojanstvenik je odkrito živel z ljubicami, ki so mu rodile kar osem otrok. Hči Lucrezia se je iz političnih koristi poročila kar trikrat.

  GREGOR XIII.
  226. papež (1572—1585)
   
  Uvedel je t. i. gregorijanski koledar. Katoliško vero je širil v daljno Azijo. Podpiral je tudi katoliško ligo, katere cilj je bil uničiti protestantizem v Franciji. V t. i. šentjernejski noči je bilo ubitih vsaj 3000 ljudi. Kmalu zatem je bilo ubitih še kakih 10 000 hugenotov.

  PIJ VII.
  251. papež (1800—1823)
   
  Pij VII. je krmaril papeštvo skozi vrtinec napoleonovskih vojn. Po sporu z Napoleonom, ki je papeško državo priključil svojemu cesarstvu, je bil zaprt v izgnanstvu, vendar ni popustil. Ob njegovi smrti je imelo papeštvo več ugleda kot vsa desetletja prej.

  JANEZ XXIII.
  261. papež (1958—1963)
   
  Kot apostolski delegat v Turčiji in Grčiji med 2. svet. vojno je rešil Jude tako, da je organiziral prehod skozi Turčijo ali prevoz z ladjami do Palestine. Dosegel je, da so dovolili bolgarskim Judom oditi v Palestino in da so jih izpustili iz taborišča Jasenovac.

  FRANČIŠEK I.
  266. papež (2013)
   
  Papež Frančišek se je rodil preprostim staršem, preseljenim iz Italije v Argentino. Tudi ko je l. 2001 postal kardinal, je ohranil svoj preprosti življenjski slog. Še naprej je živel v majhnem stanovanju in si sam kuhal, namesto da bi se naselil v veličastni palači.

  Ste vedeli?

  Zakaj je sedež papeštva v Rimu?
  Papeštvo je danes popolnoma osredinjeno v Vatikanu, čeprav ni bilo vedno tako. Pred letom 311 so rimski škofje živeli in delovali na najrazličnejših krajih v mestu — včasih na begu pred poganskimi preganjalci.

  Leta 311 je dal cesar Konstantin papežu sv. Melkijadu Lateransko palačo, ki naj bi mu služila kot dom in urad. Na sosednjem zemljišču so zgradili Lateransko baziliko, ki je postala rimska stolnica — tako je še danes.

  Ko si je leta 1870 Italijansko kraljestvo priključilo Papeško državo, se je papež Pij IX. umaknil v vatikansko trdnjavo. Leta 1929 je bil med Italijo in papežem sklenjen sporazum, ki je priznaval Vatikan kot neodvisno mestno državo v Rimu. Od takrat tam prebivajo papeži. Kaj je papeška prisega?
  Po izročilu naj bi bil sv. Agaton (79. papež) prvi papež, ki je dal »papeško prisego«, kot so jo imenovali pozneje. Prisega je zavezovala novega papeža, da bo podpiral kanonsko pravo, se strogo držal pravovernih naukov ter izobčeval krivoverce.

  Dejanska oblika prisege je nekoliko sporna, prav tako kot vprašanje, koliko časa je bila v rabi. Nekateri zgodovinarji dvomijo, da je formalna papeška prisega sploh kdaj obstajala, in menijo, da je verjetno vsak papež prisegel stvari, ki so bile pomembne za njegov čas.

  Kaj je papeška nezmotljivost?
  Katoliška dogma o papeževi nezmotljivosti trdi, da je papež nezmotljiv, kadar na slovesen način v svoji vlogi pastirja in učitelja vseh kristjanov in s svojo apostolsko avtoriteto razglasi neko versko ali nravno resnico kot dokončno in obvezno za vso Cerkev.

  Dogma je bila sprejeta v sedanji obliki šele na prvem vatikanskem koncilu leta 1869, čeprav po splošnem mnenju izvira iz časov Gregorja VII.

  Kateri papež je povabil Michelangela, da poslika Sikstinsko kapelo?  Julij II. Je bil 216. Papež, ki je veljal za brezobzirnega in nasilnega, a tudi umetniško navdahnjenega. Prav on je v Rim pripeljal Michelangela, Rafaela in Bramanteja. Tako je Michelangelo za papeža Julija II. naslikal velikanske slike na stropu in vzhodni steni Sikstinske kapele. Začel je delati tudi velikansko grobnico, ki pa ni bila nikoli dokončana. Michelangelo Mojzes
   

  O avtorju

  -Rupert Matthews-

  Zgodovinar Rupert Matthews je uveljavljen javni govorec in avtor več kot 200 knjig. Njegova dela so bila prevedena v 28 jezikov.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (60)
  (2)
  (45)
  (6)
  (0)
  ( 113 )

  Komentarji