Mohor in korotan

Image for Mohor in korotan from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Mohor in korotan

  Trda -
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9783708606200
  Redna cena: 26,99 €


  Na voljo tudi e-knjiga na spletnem portalu E-emka.si

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 26,99 €
  Predvideni rok dobave: 7-9 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Fran Saleški Finžgar in Mohorjeva
  Jubilejna izdaja ob 160-letnici Mohorjeve družbe

  "Ob res napornem uredniškem delu sem prišel do prepričanja: Vsak list je urednik sam, je njegova duša, srce, skrb in delo, čeprav bi niti vrstice ne napisal sam. Spoznal sem pa tudi, da tako delo ne more segati v neskončnost. Kdor ureja več let, se utrudi in duševno izčrpa. Pri revijah velikih narodov je zadeva toliko drugačna, da ima glavni urednik vse polno strokovnih sourednikov. Tak direktor vzdrži lahko dalje časa. Urednik majhnega naroda je pa sam za vse: beri in čisti rokopise, opravi vse korekture, nabiraj sotrudnikov, nasvetuj jim ideje za stokovne spise, letaj in tekaj po mestu, nosi na pošto, v tiskarno, odgovarjaj in zagovarjaj list v pismih itd. Majhen narod je namreč kajža – kajža je pa rajža, tako je zmeraj trdil moj oče, ki je bil sam kajžar.
  Pri premnogih je premalo znanja in ljubezni do jezika. S skrhanim orodjem ne boš izrezljal lepega obraza, s slabo slovenščino, polno nemčizmov, hrvatizmov in tujk, pravopisnih napak, neorganiziranih stavkov brez glave in repa, obrabljenih fraz, ne boš napisal lepe povesti. Jezik je živa rastlina, ki nenehoma raste, se razvija in izpopolnjuje.
  F. S. Finžgar

  Iztok Ilich, dolgoletni urednik, svobodni novinar in avtor številnih dokumentarnih knjig, se je podal na sledi duhovnika in pisatelja F. S. Finžgarja (Pod svobodnim soncem) in orisal na podlagi mnogih doslej še neobjavljenih dokumentov, korespondence z vidnimi osebnostmi iz kulturnega življenja in slikovnega gradiva izjemno delovnega in iznajdljivega človeka z izostrenim čutom za kulturno poslanstvo Mohorjeve. Ob 160-letnici Mohorjeve družbe primerno darilo tako ustanovi kakor tudi bralstvu.

  O avtorju

  -Iztok Ilich-

  Iztok Ilich rojen 1947 v Mariboru, je že med študijem filozofije in književnosti začel prevajati, sam ali z drugimi je objavil blizu 50 prevodov in sodelovati z različnimi časniki (Delo, Naši razgledi, Večer, Primorski dnevnik), revijami (Dialogi, Primorska srečanja, Pionir/Gea, Kras, Zvon, Mentor, Glasnik SED, Arhivi) in osrednjo slovensko radijsko hišo (S knjižnega trga). Objavljal je predvsem poročila o novih knjigah, doslej že blizu 4000 in prispevke o zgodovini knjige in drugih področjih kulturne zgodovine. Še kot študent je napisal kroniko dogodkov ob zasedbi Filozofske fakultete v Ljubljani ŠTUDENTSKE POMLADI (1971, objav. šele 1986). Do upokojitve je deloval v knjigotrštvu in založništvu; delovne izkušnje, razširjene z dolgoletnim študijem, je strnil v monografiji Pota knjige (2004, 2006) in leksikonu Knjiga (2007). Napisal je vodnik za otroke Križem kražem po Sloveniji (1996) in bil soavtor vodnikov Pogled z motorja (2007) in Gori doli po Ljubljani (2008). Uredniško je izoblikoval zbirko SLOVENSKA

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2011
  • Število strani: 192
  • ISBN/EAN: 9783708606200
  • Mere izdelka vxš: 17,5x23,5
  • Vezava: Trda
  • Datum Izida: 04. 10. 2011
  • Založba: Mohorjeva Celovec
  • Avtor: Iztok Ilich
  • Povprečna ocena:
   ( 0 )

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji