Izbrana poglavja iz zgodovine selitev od začetkov do danes

Image for Izbrana poglavja iz zgodovine selitev od začetkov do danes from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Izbrana poglavja iz zgodovine selitev od začetkov do danes

  Mehka - 06. dec 2017
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612861162
  Redna cena: 25,00 €

  Osnovni namen pričujoče monografije je podati strnjen prikaz glavnih selitvenih procesov v človeški zgodovini.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 25,00 €
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Osnovni namen pričujoče monografije je podati strnjen prikaz glavnih selitvenih procesov v človeški zgodovini.

  Besedilo je razdeljeno na dva glavna dela:
  Prvi je posvečen osrednjim migracijskim tokovom v svetovni zgodovini od arheoloških obdobij do danes. Drugi, krajši del se osredotoča na Slovenijo tako kot na cilj migracij kot na deželo, od koder so se ljudje v zgodovini množično izseljevali.

  V prvih poglavjih prvega dela so predstavljeni nekateri temeljni pojmi, rabljeni v knjigi. Pozneje je snov urejena predvsem ob upoštevanju kronološkega okvira. Nespregledljivi vpliv teh selitvenih procesov na današnjo jezikovno podobo sveta je gotovo zadosten razlog za vključitev obsežnejše predstavitve migracij zgodnjih govorcev indoevropščine.
  Eno od temeljnih poglavij v knjigi pa je posvečeno velikim migracijskim valovom v pozni antiki in zgodnjem srednjem veku, saj še vedno skoraj ni moč preceniti pomena omenjenih procesov za današnjo Evropo.
  Razvoj v nekaterih osrednjih deželah in regijah priseljevanja je deležen ločene obravnave za čas od 19. stoletja naprej. Pri tem največ pozornosti velja ZDA, Kanadi, Latinski Ameriki in zahodni Evropi. Podrobno so predstavljeni ne le izvor priseljencev in vzroki za njihove selitve, marveč tudi razvijajoča se politika do priseljevanja v državah gostiteljicah. Omenjenemu vzorcu monografija sledi vse do konca prvega dela. Kronološki okvir do neke mere opusti predvsem, da bi poudarila poseben pomen, ki so jo za zgodovino selitev imele druga svetovna vojna in njene posledice.

  V drugem, krajšem delu monografije je snov razporejena precej drugače. Kronološki okvir se v glavnem umika razmisleku o vlogi slovenskih zgodovinskih dežel v selitvenih procesih skozi čas.

  Dr. Matjaž Klemenčič je redni profesor za novejšo zgodovino in sodobno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Ukvarja se z zgodovino priseljevanja v ZDA s posebnim ozirom na zgodovino slovensko-ameriške skupnosti, z zgodovino razpadanja Socialistične federativne republike Jugoslavije in nastajanja samostojne slovenske države ter z zgodovino koroških Slovencev.

  V študijskem letu 1988/89 je kot Fulbrightov štipendist deloval na univerzah Minnesota, Yale in Pittsburgh, v zimskem semestru v letu 2008 pa je bil gostujoči profesor na Colorado State University Pueblo. Je avtor ali soavtor devetih znanstvenih monografij. Med temi je potrebno posebej omeniti monografiji Jurij Trunk med Koroško in Združenimi državami Amerike ter zgodovina slovenskih naselbin v Leadvillu, Kolorado, in v San Franciscu, Kalifornija (Celovec-Ljubljana-Dunaj: Mohorjeva založba, 1999, 509 str.) in Zgodovina skupnosti slovenskih Američanov v Pueblu,Kolorado (Maribor: Mednarodna založba Oddelka za slovanske jezike in književnosti, Filozofska fakulteta; Ljubljana: Inštitut za narodnostna vprašanja, 2011, 353 str.).
  Skupaj z Mitjo Žagarjem je objavil delo The Former Yugoslavia’s Diverse Peoples: A Reference Sourcebook (Santa Barbara, Denver, Oxford: ABC-CLIO, 2004, 426 str.), skupaj z Vladimirjem Klemenčičem pa temeljno monografijo Die Kärntner Slowenen und die Zweite Republik: zwischen Assimilierungsdruck und dem Einsatz für die Umsetzung der Minderheitenrechte (Klagenfurt/Celovec-Ljubljana/Laibach-Wien/Dunaj: Hermagoras Verlag/ Mohorjeva založba, 2010, 666 str.) Za slednjo je leta 2011 skupaj s soavtorjem prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke. Je tudi avtor številnih izvirnih znanstvenih prispevkov, ki jih je objavil v slovenskih, hrvaških, srbskih, nemških, francoskih, poljskih, ameriških, britanskih in drugih mednarodnih znanstvenih publikacijah.

  Dr. Aleš Maver (Maribor, 1978) je docent za zgodovino srednjega veka in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Ukvarja se z zgodovino pozne antike, poznoantičnega zgodovinopisja in zgodnjega krščanstva, pa tudi s slovensko kulturno zgodovino in z zgodovino strankarskih in volilnih sistemov.
  O antičnem zgodovinopisju je objavil monografiji Religiosi et profani principes: Podoba rimskih cesarjev od Avgusta do Teodozija v latinskem krščanskem zgodovinopisju 4. in 5. stoletja (Maribor, 2009) in Od apologije do zgodovine (Maribor, 2011).
  S področja zgodovine strankarskih sistemov je skupaj z Darkom Frišem objavil delo Zgodovinski razvoj strankarskih sistemov in volitve v srednji in vzhodni Evropi po letu 1989 (Maribor, 2013). Hkrati je avtor številnih izvirnih znanstvenih prispevkov in poglavij v znanstvenih monografijah, ki jih je objavil v slovenskih, nemških, italijanskih in kitajskih publikacijah. Njegov najljubši konjiček je vožnja z vlakom.

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji