Beg pred svobodo

Image for Beg pred svobodo from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Beg pred svobodo

  Mehka - 03. sep 2020
  ( 10 )
  ISBN/EAN:P_9789617050745
  Redna cena: 24,90 €

  Klasična psihološka knjiga Beg pred svobodo aktualno odpira vprašanja o zavezanosti lastni svobodi na eni strani in potrebi po pripadnosti na drugi.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,90 €
  Predviden rok dobave: 2 - 4 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Klasična psihološka knjiga Beg pred svobodo aktualno odpira vprašanja o zavezanosti lastni svobodi na eni strani in potrebi po pripadnosti na drugi.

  Knjiga Beg pred svobodo je izšla leta 1941 in velja za eno najvplivnejših del Ericha Fromma, v katerem se je ta družbeni psihoanalitik na ozadju začetkov druge svetovne vojne in tedanjih diktatur posvetil vprašanjem politične psihologije. V njej Fromm analizira človekovo potrebo po oblasti in nadzoru ter njegov dvojni odnos do svobode.

  Osvoboditev od tradicionalnih vezi srednjeveške družbe je posamezniku podelila novo možnost samostojnosti, hkrati pa v njem vzbudila občutek osamljenosti, tesnobe in izoliranosti od drugih. Trajna negotovost kot posledica odtujitve človeka od skupnosti je v njem zasejala t. i. strah pred svobodo, s katero ne zna rokovati in je ne obvlada.

  Človek si, kakor dokazuje Fromm, namreč želi zlitja z družbo, biti njen integrativen del, ter zato vede ali nevede prevzame njena prepričanja in miselne procese. Od izogibanja pristnemu svobodnemu razmišljanju do podreditve diktatorskemu režimu pa je potrebnih samo nekaj korakov.

  Fromm lucidno razloži, zakaj ljudje vidijo svojo varnost in rešitev v avtoritarnih družbenih ureditvah, njegove ugotovitve pa veljajo enako za čas, v katerem je knjiga nastala, kot za sedanjega.

  Slovenski prevod knjige Beg pred svobodo je izšel ob 120-letnici avtorjevega rojstva, 80-letnici izvirnega izida knjige in 40-letnici njegove smrti!

  O avtorju

  -Erich Fromm-

  Erich Fromm ni bil samo mednarodno priznani psihoanalitik in socialni psiholog, temveč tudi pomemben predstavnik humanistične filozofije v 20. stoletju. Rodil se je 23. marca 1900 v Frankfurtu v Nemčiji, v pravoverni judovski družini. Že v otroštvu je bil med 1. svetovno vojno priča pojavu nacionalizma in antisemitizma. Študiral je na mestni univerzi, kjer ga je sprva pritegnilo pravo. Leta 1919 je nadaljeval študij na univerzi v Heidelbergu, pod mentorstvom Alfreda Webra (brata slovitega sociologa Maxa Webra), Karla Jaspersa in Heinricha Rickerta. Diplomiral je iz sociologije, nadaljeval študij psihoanalize v Berlinu in leta 1930 odprl svojo ordinacijo v domačem Frankfurtu.

  Zaradi naraščajočega pritiska nacistične ideologije in odkritega preganjanja se je leta 1934 preselil v Ženevo, leto pozneje pa v New York, kjer je učil na univerzi Columbia in delal pri različnih ameriških inštitutih za psihoanalizo. Leta 1950 se je preselil v Mehiko, postal je profesor na univerzi UNAM v Ciudádu de Méxicu in ustanovil oddelek za psihoanalizo na tamkajšnji medicinski šoli. Predaval je še na državni univerzi v ameriškem Michiganu in po letu 1962 tudi na univerzi v New Yorku. Po upokojitvi se je spet preselil v Švico. Umrl je doma, 18. marca 1980, le štiri dni pred svojim osemdesetim rojstnim dnevom.

  Ves čas je vodil psihiatrično ordinacijo in napisal vrsto knjig, med katerimi so najpomembnejše: Escape from Freedom (1941), Man for Himself: An Inquiry into the Psychology of Ethics (1947), The Sane Society (1955), The Art of Loving (1956), Heart of Man (1964), You Shall Be as Gods (1966), The Anatomy of Human Destructiveness (1973), To Have or to Be (1976) in The Art of Being (1989).

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2020
  • Število strani: 309
  • ISBN/EAN: 9789617050745
  • Mere izdelka vxš: 150 x 210 x 45
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 03.09.2020
  • Založba: Umco D.d.
  • Avtor: Erich Fromm
  • Povprečna ocena:
   ( 10 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (9)
  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 10 )

  Komentarji