Podpisane knjige

Baladne pravljice

Prelistaj me Image for Baladne pravljice from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Baladne pravljice

  Trda - 22. okt 2021
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789612824945
  Redna cena: 32,99 €

   Svetlana Makarovič: podpisani izvodi njenih največjih uspešnic 

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 32,99 €
  Predviden rok dobave: 2-3 delovne dni
  Dodaj v košarico

  Opis

   Svetlana Makarovič: podpisani izvodi njenih največjih uspešnic 


  Znak kakovosti zlata hruška
   

   

  O hrepenenju, bolečini, lepoti

  Svetlana Makarovič je vedno poudarjala, da ne piše pravljic za otroke oziroma ne samo za otroke, kar še zlasti velja za baladne pravljice s posebnim, celo srhljivim vzdušjem, ki ga vzbuja »zlo kot vseobsegajoča sila«.

  Takole je o tem zapisal Boris A. Novak v spremnem besedilu h knjigi: »Svetlana Makarovič je ena izmed prvih avtoric, ki je presegla tolažilni romantični predsodek, da je Jaz nedolžna žrtev, medtem kot da zlo prihaja od drugih. Pesnica vidi zlo kot vseobsegajočo silo, ki je obenem človeška in nadčloveška, naravna in nadnaravna …« 

  »Vsakdo je vsakomur rabelj in žrtev.«

  Njene balade razkrivajo vso protislovnost človeške duše. »Vsakdo je vsakomur rabelj in žrtev v isti sapi. Odrešujoča pa je njena empatija do trpljenja otrok, ki jih dobro razume in se z njimi identificira,« nadaljuje Boris A. Novak.

  Svetlana Makarovič pripoveduje zgodbe o odraščanju otrok, ki so pahnjeni v okrutno kolesje družbe, v kateri so izpostavljeni številnim pastem in ukanam sebičnih in požrešnih mogotcev ter jih pogosto doleti krivica.

  Oživitev ljudskih in bajeslovnih likov

  Staroslovansko balado Kata, Katalena, znano iz Prekmurja in Porabja, je pisateljica uporabila kot okvir dogajanja za pravljico o dekletu, ki se poroči z nasilnim razbojnikom Črnim Vogrinom. Staroislandsko izročilo jo je navdihnilo za Sago o Hallgerd, katere osrednji motiv je maščevanje: žrtev postane rabelj in vrača prizadejano zlo. Mesečinska struna izpostavlja moč umetnosti. Luna pomaga ubogemu glasbeniku tako, da mu podari struno, s katero lahko izvabi iz violine nebeško lepoto. Vendar, ko godec zavrže svoje poslanstvo in ga premaga napuh, »čudežna« struna poči.

  Podobno simbolično deluje pravljica Rdeče jabolko, ki je izvornejša oblika Rdeče kapice. Pripoveduje o brezimnem dekletcu, ki se odpravi na pot k rodni materi, ki ji edina sme izbrati ime. A ker ne sledi svojemu notranjemu glasu, ampak uboga volka, jo ta požre. Motiv Balade o Sneguročki izvira iz ruske ljudske pravljice in pripoveduje o sneženi deklici, ki nikogar ne more imeti rada. Rodila se je v sneženem gozdu kot plod nasilja nad njeno materjo. Ko kot prelepa mladenka vendarle začuti ljubezen, jo to čustvo stane življenje …

  Aktualna sporočila podob in besedila

  Pomensko polna likovna govorica ilustracij Tine Dobrajc in Petra Škerla pomaga bralcu s svojo sugestivnostjo razumeti sporočila, skrita v simbole. Ta so, kljub vsem spremembam v našem notranjem in zunanjem svetu, še vedno aktualna.

  »V vsaki od mojih umetniških pravljic je bilo nekaj otožnega, grenkega, kar se je postopoma razvilo v poseben slog, ki mu zdaj sledim.« - Svetlana Makarovič

  »Svetlana Makarovič uporablja pradavne ritme na ta način, da nam pove nekaj bistvenega o naši usodi.« - Boris A. Novak


  Svetlana Makarovič (1939) je mojstrska pisateljica, pesnica, dramatičarka, igralka, pevka, skladateljica in režiserka. Za svoje delo je prejela številna domača in mednarodna priznanja, med drugim je bila imenovana na IBBY-jevo častno listo za mladinsko literaturo.


  ***

  Mediji o knjigi:


  »Svetlana Makarovič uporablja pradavne ritme na ta način, da nam pove nekaj bistvenega o naši usodi.« - Boris A. Novak

  »Brez sladkorja. Svetlana Makarovič enostavno ne piše pravljic le za otroke. Baladne pravljice nosijo posebno vzdušje: odraščajoči otroci so pahnjeni v posebno kolesje sebične in požrešne družbe …« - Matevž Brecelj, Odmevi, RTV Slovenija

  »Malčki imajo druge pravljice: imajo sapramiške, imajo kosovirje … Te baladne pravljice pa so samo za tiste ljudi, ki so kdaj v življenju doživeli nekaj zelo, zelo grenkega.« - Svetlana Makarovič, Odmevi, RTV Slovenija

  »Najnovejša knjiga Svetlane Makarovič Baladne pravljice je knjiga, ki naj bi jo imel na svoji knjižni polici vsak knjigoljub.« - Štajerski tednik

  »[Z baladami] sporoča, da se lepo poraja iz strašnega, umetnost iz frustracije. Njene balade razkrivajo vso protislovnost človeške duše.« - Štajerski tednik


  ***

  Peter Škerl o nastajanju ilustracij v knjigi Baladne pravljice:

  O avtorju

  -Svetlana Makarovič-

  Svetlana Makarovič (1939), pesnica, pisateljica, ilustratorka, igralka, šansonjerka, je ena najbolj vsestranskih in vrhunskih slovenskih umetnic.

  Diplomirala je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo leta 1968. Nekaj let je igrala v Mestnem gledališču ljubljanskem in v Drami Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani. Od leta 1970 do upokojitve je imela status svobodne umetnice. Piše pesmi, pripovedno prozo, drame, radijske in lutkovne igre za otroke, scenarije in šansone.

  Književno umetniško pot je začela s pisanjem poezije za odrasle. Leta 1964 je izdala prvenec, pesniško zbirko Somrak. Prvo knjigo za mladino je objavila leta 1972 (Miška spi). Od takrat naprej veliko ustvarja za otroke. V poeziji in številnih pripovedih za mladino je oblikovala samosvoj in prepoznaven slog.

  Njena mladinska besedila so del sodobne slovenske klasike. Ustvarila je literarne junake, kot so kosovirji, Sapramiška, škrat Kuzma, veveriček posebne sorte, sovica Oka, Tacamuca … Njene slikanice izhajajo v posebni zbirki Svetlanovčki. Leta 2008 je izšla antologija Svetlanine pravljice, leta 2014 pa izbor Zlata mačja preja. Objavlja v revijah Ciciban in Cicido.

  Piše besedila za šansone, ki jih tudi sama poje. Ilustrirala je več svojih del za mladino. V zadnjih letih se je preizkusila tudi v haikujih (zbirki Zima vezilja, Naj bo poleti). Ima eno najobsežnejših bibliografij med slovenskimi avtorji (več kot 300 knjižnih naslovov).

  Dvakrat je bila nominirana za Andersenovo nagrado (1998, 2000).

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji