Antigona: Dominik Smole (Matura 2023)

Prelistaj me Image for Antigona: Dominik Smole (Matura 2023) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Antigona: Dominik Smole (Matura 2023)

  Broširana z zavihki - 31. maj 2022
  ( 0 )
  ISBN/EAN:P_9789610165125
  Redna cena: 14,99 €
  9789610165125 - Mladinska Knjiga Založba

  MATURA 2023

  Interpretacija klasične grške tragedije Antigona iz leta 1960, v kateri je slovenski dramatik Dominik Smole poudaril posameznikovo osamljenost v boju proti sistemu, nasprotje med oportunizmom in vztrajanjem.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 14,99 €
  Predviden rok dobave: 2-3 delovne dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  MATURA 2023

  Interpretacija klasične grške tragedije Antigona iz leta 1960, v kateri je slovenski dramatik Dominik Smole poudaril posameznikovo osamljenost v boju proti sistemu, nasprotje med oportunizmom in vztrajanjem.

  Delo Antigona Dominika Smoleta je izšlo v sklopu zbirke Matura, ki vključuje izbor srednješolskega maturitetnega branja.

  Tragična predzgodba tragedije

  Antigona Antigona je hči Ojdipa in Jokaste. S sestro Ismeno spremljata slepega očeta Ojdipa v pregnanstvo. Po Ojdipovi smrti se vrneta v Tebe, da bi preprečili prerokovan dvoboj bratov Polinejk in Eteokles, ki sta si po Ojdipovem odhodu razdelila oblast v Tebah. Ko je brat pregnal Polinejka, je ta zbral vojake in začel oblegati Tebe. V spopadu sta oba obležala mrtva. Prvi obvelja za izdajalca, drugi za junaka.

  Tebanski kralj ukaže, naj izdajalčevo truplo razpada pred obzidjem, junakovo pa naj bo pokopano z vsemi častmi. Temu se upreta sestri bratov Antigona in Ismena, saj zagovarjata zakon, da morajo biti vsi mrtvi pokopani.

  Odsotna, a zvesta visokim moralnim načelom

  Smole je Sofoklejevo mitološko zgodbo o Antigoni, ki brata Polineika pokoplje kljub kraljevi prepovedi, moderniziral in jo preoblikoval v sodobno tragedijo.

  Posebnost njegove interpretacije je, da je naslovna junakinja fizično odsotna, o njenih mislih in dejanjih govorijo ostale dramske osebe. Antigonin upor ni več naperjen proti despotu, njena aktivnost predstavlja uresničenje vesti in duhovnih vrednot.

  Med snovnimi samosvojostmi je na prvem mestu seveda lik Antigone: drugače kot pri Sofoklu in Anouilhu se v Smoletovi drami Antigona sploh ne pojavi. (…) To seveda ne pomeni, da je Antigona zategadelj kaj manj navzoča. Narobe: že zgolj dejstvo, da je ni, a da zavoljo te nenavzočnosti tako rekoč vsi drugi o njej nenehoma govore, opisujejo njeno vedênje, sklepajo o njenih dejanjih in celo navajajo njene ključne stavke – spričuje, da je v resnici vsa, kolikor je jè, skozinskoz postavljena v središče tebanskega sveta (…). Vasja Predan, Antigona, zbirka Kondor, 1996


  ***

  O avtorju:

  Dominik Smole (1929–1992), dramatik in pisatelj, je bil po končani gimnaziji nekaj časa novinar na Radiu Ljubljana in umetniški vodja Mladinskega gledališča, v glavnem pa samostojni književnik. Pripadal je tako imenovani kritični generaciji, ki je objavljala v literarnih revijah, ustanovljenih po letu 1945: Beseda, Revija 57 in Perspektive. Napisal je enega prvih modernističnih proznih tekstov, roman Črni dnevi in beli dan, po katerem je nastal film v režiji Boštjana Hladnika Ples v dežju.

  Antigona spada med najboljše slovenske drame in med najizvirnejše variacije te teme v evropski literaturi. Dominik Smole razkriva samouničevalno bistvo sveta tudi v svojih drugih, večkrat uprizorjenih dramah, kot so Krst pri Savici, Zlata čeveljčka in Igra za igro.

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 0 )

  Komentarji