Angeli

Prelistaj me Image for Angeli from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Angeli

  Trda - 01. mar 2012
  ( 18 )
  ISBN/EAN:P_9789610121640
  Redna cena: 24,99 €

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 24,99 €
  Predviden rok dobave: 3-5 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Pesnik Tone Pavček (1928-2011) je, preden se je poslovil, dokončal svojo zadnjo pesniško zbirko, v kateri je spregovoril o angelih, ki so, tako kot ljudje, sila različni, a skoraj vedno pripravljeni, da storijo kaj dobrega. Zadnja Pavčkova zbirka ne govori o nadnaravnih bitjih iz nebes, temveč je v svoji virtuozni pesniški igri in igrivosti čudovita hvalnica največji dragocenosti, ki jo imamo  - življenju.

  Zdaj pa je že tako, da pesniki likvidirajo srce –

  nobenega srca več v nobenem verzu, nobene romantike, jaz pa hočem
  še in še novo srce za nove podvige, za nove brige, za nove verige,
  zvezane okrog tega ali onega dekleta, in biti mali sladki suženj.
  Tone Pavček

  Pesmim je dodana tudi spremna beseda Saše Pavček.

  Izsek iz spremne besede:

  Očetovi angeli


  Angeli mojega očeta me preletavajo od dneva, ko očeta ni več, vedno pogosteje in vedno bolj zavezujoče. Vsak dan njegove dolge bolezni so ga spremljali in v najbolj težkih trenutkih, ko se je telo borilo z bolečino in pljuča s hlastanjem po zraku, se mi je zazrl v oči in njegov kazalec mi je pomignil, da mi mora še nekaj važnega povedati, preden bi njegov močni glas zamrl. Ničkolikokrat sem se napeta in solzna sklonila k njemu in prisluhnila naročilu, naj poskrbim za Angele. V strahu, da bi glas potihnil, sem se stisnila čisto blizu obraza in vedno mi je z istim žarom, predanostjo in skrbjo naročal, naj jih nesem v tisk. V Mladinsko knjigo, da konča, kjer je začel. Naj bo lepa knjiga in naj izide na Prešernov dan 2012. Seveda bom, sem vedno odvrnila, prej boš naredil korekture in pregledal ilustracije, pa na predstavitev boš šel. Navadno se je nasmehnil in dodal, morda pa res. Ti prizori so se ponavljali iz meseca v mesec vse leto, vrteli so se kot star mlinski kamen, ki melje življenje in ga spreminja v prah. Kljub vsemu hudemu sem slutila, da imava še čas. Slutila tudi, da obilni zimski sneg leta 2010 ni njegova zadnja bela odeja. Ne, ni ga vzel lanski sneg, vzel ga je prvi letošnji 20. oktobra. S čisto mladimi, živo modrimi očmi je strmel vanj.
  Kaj gledaš, dedo?
  Popolnoma jasne, čudežno mlade oči na izmučenem obrazu so žarele kot nikoli doslej. Poprej je doživel še zadnjo pomlad, poletje in jesen, vedno na robu smrti in vedno s peresom v roki. Pisal je svoje nove, zadnje angele...
  Saša Pavček 

    

  Ilustriral Daniel Demšar


  Ena izmed pesmi v knjigi

  Moj angel

  Pravijo, da ima vsak
  svojega angela.
  Moj je čisto meni enak:
  nikoli ga ni doma.

  Ko ga kličem, ga ni.
  Ko ga iščem, ga ni.
  Ko sem priden, ga ni.
  Morda ga pa sploh ni.

  A včasih se kar pojavi.
  Če sem tiho, pozdravi,
  če grd, me krcne po glavi
  ali pa nogo podstavi,

  da kot prava neroda
  na suhem po tleh zgrmim.
  Tako se igra. Škoda,
  da jaz se ne morem z njim.


  O avtorju

  -Tone Pavček-

  Tone Pavček se je rodil 29. septembra leta 1928 v Šentjuriju pri Mirni Peči, kjer je živel do svojega 16. leta. Prvi razred osnovne šole je obiskoval v domačem kraju, naslednje leto pa so ga prešolali v internat k nunam v Ljubljano. V Ljubljani je končal klasično gimnazijo, se po maturi vpisal na pravno fakulteto in diplomiral leta 1954, vendar pravne službe nikoli ni opravljal. 

  Poleg pisateljevanja je bil Pavček zelo dejaven tudi na drugih področjih. V letih 1955–1957 je bil novinar pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici, nato pa do leta 1972 novinar in urednik na RTV Slovenija. Med letoma 1963 in 1967 je bil ravnatelj Mladinskega gledališča v Ljubljani.

  Od leta 1972 do upokojitve leta 1990 je bil odgovorni urednik Cankarjeve založbe, od 1979 do 1983 je bil tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev. V letih 1986–1990 je bil poslanec slovenske skupščine in je na množičnem zborovanju na Kongresnem trgu v Ljubljani leta 1989 prebral Majniško deklaracijo. Leta 1996 ga je UNICEF imenoval za enega izmed svojih ambasadorjev. Od leta 2001 je bil izredni, od 2007 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

  Bil je pogost gost številnih literarnih večerov, bralnih značk in različnih kulturnih srečanj. Pavček je prejel tudi naziv vinski vitez, saj je vzgajal vinograd trte refošk. Leta 1953 je skupaj s Kovičem, Menartom in Zlobcem izdal Pesmi štirih. V slovenski povojni književnosti se je uveljavil kot predstavnik intimizma. V njegovi poeziji izstopa predvsem ljubezen do rodne Dolenjske, velik del svojih del pa je posvetil tudi otrokoma, Marku in Saši Pavček.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (14)
  (1)
  (2)
  (0)
  (1)
  ( 18 )

  Komentarji