Andrej Rahten

Red. prof. dr. Andrej Rahten (1973) je zgodovinar in diplomat.

Študiral je na Univerzi v Celovcu, raziskoval v dunajskih arhivih in bil štipendist na Jugovzhodnem inštitutu v Münchnu. Leta 2000 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani obranil doktorsko disertacijo z naslovom Dr. Janko Brejc (1869-1934). Politična biografija.

Kot veleposlanik je deloval na Dunaju, bil je svetovalec predsednika vlade za zunanjo politiko. Zdaj je zaposlen kot znanstveni svetnik na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU in na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je bil leta 2015 imenovan za rednega profesorja za sodobno zgodovino, leta 2019 pa za senatorja in člana habilitacijske komisije Filozofske fakultete.

Bil je v vodstvu in upravnih odborih Sveta za visoko šolstvo Republike Slovenije, Inštituta za novejšo zgodovino, Centra za evropsko prihodnost, Evrosredozemske univerze in Evrosredozemske univerzitetne fundacije.

Od leta 2019 je dopisni član Avstrijske akademije znanosti. Njegova raziskovalna dejavnost se osredotoča na zgodovino habsburške monarhije in kraljeve Jugoslavije, politično biografiko ter zgodovino 19. in 20. stoletja.

Je soustanovitelj in odgovorni urednik knjižne zbirke Studia diplomatica Slovenica.

Pri Cankarjevi založbi je leta 2014 izdal knjigo Prestolonaslednikova smrt o sarajevskem atentatu 28. junija 1914 na nadvojvodo Franca Ferdinanda v Sarajevu, kar je bil povod za začetek prve svetovne vojne.

Nagrade:

2002 - Zlati znak ZRC
2017 - Zlati rotovški možic Mesta Dunaj
2020 - Veliki zlati častni znak na traku za zasluge za Republiko Avstrijo

Andrej Rahten
Izdelki: (  1 - 6 od 6  )
:
:

 • Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Novo
  Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Novo
  Dodaj v košarico
  Primerjaj

Filtri