Znižanke - Izvirno leposlovje: -40 % ceneje

Gleda kondor avion

Prelistaj me Image for Gleda kondor avion from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Gleda kondor avion

  Trda - 04. nov 2015
  ( 2 )
  ISBN/EAN:P_9789610136682
  Redna cena: 27,96 € 16,78 €

  40 % popust na knjige iz izbora ZNIŽANKE - Izvirno leposlovje.
  Ob nakupu nad 30 € iz nabora Znižanke, prejmete 
  DARILO: Mapa z grafikami v vrednosti 29,90 € (omejena količina).

  Akcija velja do 28. februarja 2022 oz. do razprodaje zalog.
  Akcija velja samo v spletni knjigarni Emka.si.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 16,78 €
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  »Sem ambiciozen in len in bi rad po bližnjici prišel do slave. Zato sem se že kot otrok, ko sem slišal, da je Primož Trubar napisal prvo slovensko knjigo, odločil, da bom jaz napisal zadnjo.« (Andrej Rozman Roza) Samoironične besede Andreja Rozmana Roze (1955), pesnika in dramatika za otroke in odrasle, mojstra uličnega teatra, gledališkega igralca, modernista in avangardista, ustanovitelja zaničniške verske skupnosti, pa tudi romanopisca, humorista in satirika ter direktorja najmanjšega možnega gledališča Rozinteater, so leta 1997, ko so bile zapisane v pesniški zbirki Je že vredu, mama, nehote napovedale tudi to knjigo. Vsebujejo pa eno napako: ta ne bo zadnja, kajti »zadnjo slovensko knjigo /.../ bom napisal čisto na koncu«, vendar bo posebna, saj bo v prerezu časa in prostora, v katerem intenzivno ustvarja Roza, popeljala bralca skozi bogati, sproščeni gozd pesniških, satiričnih, zgodovinskih, sodobnih, jezikoslovnih, stripovskih, domišljijskih, mitoloških in mnogih drugih podob njegovega odločnega, sproščenega slovenskega jezika. Omogočila mu bo brati, slišati in videti pesniško, prozno in dramsko besedo Roze, ki se nalašč odmika od jezikovnih konvencij knjižnega jezika.

   Recenzija Bukla Ob šestdesetletnici Andreja Rozmana Roze je izšlo njegovo »brano delo«, kot je podnaslov knjižnega izbora njegove ustvarjalnosti, ki ga je pripravil in spremno besedo napisal Andrej Koritnik. Knjiga v prvem delu prinaša izbor Rozmanovih pesmi, nadaljuje z igrami in prozo, sklepa pa se z avtopoetskim in avtobiografskim besedilom Žlahtni humorist in spremembe (spremni besedi so dodani tudi obsežna avtorjeva bibliografija, seznam intervjujev itn.). Roza, ki še zdaleč ni samo pesnik in dramatik, ampak tudi gledališki igralec, mojster uličnega teatra, satirik itn., je seveda tisti prvovrsten primerek humorista, ki se zna šaliti smrtno resno, s čimer brez težave izpoveduje življenjske resnice tako, da se gledališko občinstvo pa tudi bralci valjajo od smeha. Pri tem se, za razliko od marsikaterega predstavnika tega žanra, ne ukvarja s šalami o blondinkah in Bosancih, temveč v svojih izpovednih nastopih domišljeno uporablja svojo in ljudsko domišljijo, svoje »izsledke« in bodice pa podaja v sproščenem jeziku, ki se pogosto osvobaja strogih jezikovnih pravil. Žlahtna humoristična knjiga v resni klasični zbirki Kondor! Samo Rugelj; Bukla 116-117

  O avtorju

  -Andrej Rozman Roza-

  Andrej Rozman Roza (1955) je pisatelj, pesnik, dramatik, igralec in prevajalec.

  Študiral je slavistiko na ljubljanski Filozofski fakulteti. Bil je pobudnik uličnega in improvizacijskega gledališča v Ljubljani, leta 1981 pa je ustanovil in do leta 1995 vodil alternativno Gledališče Ane Monró. Med letoma 1986 in 1990 je bil tudi programski vodja v Kulturno-umetniškem društvu France Prešeren v Ljubljani. Leta 2003 je ustanovil Rozinteater. Bil je začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Od 1984. leta ustvarja v svobodnem poklicu.

  Andrej Rozman Roza piše za otroke in odrasle, prevaja, režira, nastopa, igra in ima svoje gledališče Rozinteater. Ustvarja predstave za otroke, piše poezijo in kratko prozo, besedila za gledališke predstave ter velikokrat prireja besedila klasičnih avtorjev (Molièra, W. Shakespeara, F. Prešerna).

  Za odrasle objavlja satirične, humorne in groteskne pesmi ter skeče. Kot mladinski pesnik in pisatelj piše komične pesmi, pravljice in gledališke komedije. V svojih delih pogosto uporablja nenavadne izraze, pogovorne in slengovske besede. Priljubljene so glasbene izvedbe njegovih pesmi. Njegova dela so uvrščena v učbenike in antologije.

  Prevaja predvsem češko, hrvaško in rusko poezijo 20. stoletja. Kot igralec je nastopil tudi v več filmih.

  Andrej Rozman Roza je prejemnik številnih nagrad, nazadnje je v letu 2021 za svoje ustvarjanje prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

  Nagrade:
  ● 1984 - zlata ptica
  ● 1986 - nagrada Staneta Severja
  ● 1999 - Levstikova nagrada za Pesmi iz rimogojnice
  ● 2005 - Ježkova nagrada
  ● 2009 - Župančičeva nagrada
  ● 2010 - nagrada Prešernovega sklada za književnost.
  ● 2020 - nagrada večernica za Rimuzine in črkolazen
  ● 2021 - Levstikova nagrada za življenjsko delo

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (2)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 2 )

  Komentarji