Anatomija človekove uničevalnosti

Image for Anatomija človekove uničevalnosti from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Anatomija človekove uničevalnosti

  Mehka - 25. sep 2013
  ( 16 )
  ISBN/EAN:P_9789610123408
  Redna cena: 34,96 €

  Fromm ostaja neomajen humanist in človekovo uničevalno vedenje, tudi grozovitosti, ki jih je sposoben, pripisuje deviantnim in patološkim nagnjenjem zahodnjaške družbe.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 34,96 €
  Brezplačna dostava
  Rok dobave: 2-3 dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Fromm razvija osnovno tezo, v kateri spodbija teorijo o tem, da je nasilje nagonsko ter inherentno človekovi naravi, ki sta jo zagovarjala etolog in živalski psiholog Konrad Lorenz ter behaviorist in socialni psiholog B. F. Skinner.

  Fromm ostaja neomajen humanist in človekovo uničevalno vedenje, tudi grozovitosti, ki jih je sposoben, pripisuje deviantnim in patološkim nagnjenjem zahodnjaške družbe. 

  Pri človeku moramo ločiti dve popolnoma različni vrsti agresivnosti. Prva, ki je skupna vsem živalskim vrstam, je filogenetsko programiran vzgib za napad (ali beg) v primeru ogroženosti vitalnih interesov. Ta obrambna, »benigna« agresivnost rabi preživetju posameznika in vrste, je biološko prilagodljiva in preneha, ko se grožnja umakne. Drugi tip, »maligna« agresivnost, se pravi krutost in destruktivnost, je značilna za človeško vrsto in je pri veliki večini sesalcev ne poznamo. Ta ni filogenetsko programirana niti ni biološko prilagodljiva, nobenega namena nima, ponuja pa užitek. Večino preteklih razprav o tej temi je onesposobila nezmožnost razlikovanja med tema dvema tipoma agresivnosti, od katerih ima vsak svoje vzroke in svoje značilnosti.

  Erich Fromm (iz uvoda)

  »V morda najpomembnejšem med njegovimi pionirskimi teoretičnimi deli nam avtor ponuja briljantno študijo, ki naj bi strla dolgoletni miselni krč v boju med instinktivizmom Konrada Lorenza ter behaviorizmom B. F. Skinnerja. Njegove provokativne izpeljave prinašajo kritično revizijo Freudove teorije o človeških gonih življenja in smrti, pa tudi fascinantne primere patologije in psihobiografije zgodovinskih osebnosti, kot so Stalin, Himmler in Hitler.«

  Publishers Weekly


  Erich Fromm (1900 – 1980) ni tako slaven, kakor sta Marx in Freud, čeprav ju kot njun učenec v mnogočem presega. Študiral je psihologijo, sociologijo in filozofijo – v Berlinu pa še psihoanalizo. Kot član frankfurtske šole se je leta 1933 izselil v ZDA, kjer je predaval na univerzah Columbia ter Yale. Svoj imenitni nauk je razvil iz najboljših izročil budizma, starogrške filozofije, krščanstva, renesanse ter razsvetljenstva in jih obogatil z lastnimi izkušnjami iz psihoanalize.


  O avtorju

  -Erich Fromm-

  Erich Fromm ni bil samo mednarodno priznani psihoanalitik in socialni psiholog, temveč tudi pomemben predstavnik humanistične filozofije v 20. stoletju. Rodil se je 23. marca 1900 v Frankfurtu v Nemčiji, v pravoverni judovski družini. Že v otroštvu je bil med 1. svetovno vojno priča pojavu nacionalizma in antisemitizma. Študiral je na mestni univerzi, kjer ga je sprva pritegnilo pravo. Leta 1919 je nadaljeval študij na univerzi v Heidelbergu, pod mentorstvom Alfreda Webra (brata slovitega sociologa Maxa Webra), Karla Jaspersa in Heinricha Rickerta. Diplomiral je iz sociologije, nadaljeval študij psihoanalize v Berlinu in leta 1930 odprl svojo ordinacijo v domačem Frankfurtu.

  Zaradi naraščajočega pritiska nacistične ideologije in odkritega preganjanja se je leta 1934 preselil v Ženevo, leto pozneje pa v New York, kjer je učil na univerzi Columbia in delal pri različnih ameriških inštitutih za psihoanalizo. Leta 1950 se je preselil v Mehiko, postal je profesor na univerzi UNAM v Ciudádu de Méxicu in ustanovil oddelek za psihoanalizo na tamkajšnji medicinski šoli. Predaval je še na državni univerzi v ameriškem Michiganu in po letu 1962 tudi na univerzi v New Yorku. Po upokojitvi se je spet preselil v Švico. Umrl je doma, 18. marca 1980, le štiri dni pred svojim osemdesetim rojstnim dnevom.

  Ves čas je vodil psihiatrično ordinacijo in napisal vrsto knjig, med katerimi so najpomembnejše: Escape from Freedom (1941), Man for Himself: An Inquiry into the Psychology of Ethics (1947), The Sane Society (1955), The Art of Loving (1956), Heart of Man (1964), You Shall Be as Gods (1966), The Anatomy of Human Destructiveness (1973), To Have or to Be (1976) in The Art of Being (1989).

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2013
  • Število strani: 604
  • ISBN/EAN: 9789610123408
  • Mere izdelka vxš: 157 x 230 x 47
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 25.09.2013
  • Založba: Mladinska knjiga Založba
  • Avtor: Erich Fromm
  • Prevajalec: Irena Duša
  • Zbirka: Esenca
  • Povprečna ocena:
   ( 16 )

  Oglejte si več iz oddelkov:

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (16)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 16 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji