×
Preskoči na informacije o izdelku
1 od 1
SCOTT KELBY

Cena za kos z DDV. Dostava se obračuna ob zaključku nakupa.
Redna cena 24,96 €
Znižana cena 24,96 € Redna cena
Znižanje Razprodano
Na zalogi v poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila
Status dobavljivosti: 3-5 delovnih dni

Podrobnosti o izdelku

Poglej vse

ISBN

9789616361910

Mladinska knjiga ID

415722

Leto izida

2010

Datum izida

21.09.2010

Velikost (šxdxv)

225 × 12 × 145

Status dobavljivosti

3-5 delovnih dni

Jezik

SLO

Založnik

ZALOŽBA PASADENA D.O.O.

Avtor

SCOTT KELBY

Opis

Scott Kelby, avtor uspešnice Digitalna fotografija, 1. knjiga, se zdaj vrača s popolnoma novo knjigo, ki je pravzaprav nadaljevanje prvega dela. Napisana je v slogu »Ahhh, tako torej to naredijo«; kratko in jedrnato z nasveti, ki jih lahko takoj uporabite in zaradi katerih je bila njena predhodnica najbolje prodajana knjiga o digitalni fotografiji na svetu.

Tako Scott jedrnato opiše vsebino te knjige: »Če bi šla skupaj fotografirat in bi me vprašali: ‘Ko uporabljam bliskavico, postane ozadje za osebo, ki jo fotografiram, črno. Kako to popravim?’ Ne bi vam razlagal o razmerju jakosti bliskavic ali o sinhronizaciji bliskavice in sinhronizaciji zavese zadaj. Rekel bi preprosto: ‘Podaljšajte čas osvetlitve na 1/60 sekunde. To bi moralo delovati.’

Tako deluje ta knjiga: skupaj fotografirava in jaz odgovarjam na vprašanja, svetujem in razkrivam skrivnosti, ki sem se jih naučil, kot bi jih pripovedoval prijatelju – brez tehničnih pojasnil in ozadja digitalne fotografije«.

Vsaka stran opisuje en vidik, zaradi katerega bo vaše fotografiranje boljše. Na vsaki strani boste spoznali novo nastavitev, orodje ali trik, s katerim boste svoje posnetke spremenili v fotografske razstavne eksponate. Če ste naveličani posnetkov, ki so »v redu« in si pri ogledu fotografij v revijah mislite: »Zakaj moji posnetki niso takšni?«, potem je to knjiga za vas.

V tej knjigi ni teorije, nobenih zahtevnih tehničnih izrazov in podrobnosti. To je knjiga, v kateri piše, kateri gumb pritisnite, katero nastavitev uporabite in kdaj jo uporabite. S skoraj 200 fotografskimi »prijemi« v tej knjigi boste vedno naredili boljše, ostrejše, barvitejše fotografije profesionalnega videza.


Spremna beseda

Prav nihče ne dvomi več, da je digitalna fotografija že popolnoma povozila analogno in danes se za fotografiranje na film odločajo le redki navdušenci, ki na svojih fotografijah želijo pričarati res kaj posebnega, po malem že eksotičnega. Taka je pač resnica, ki jo nedvomno potrjuje tudi to, da so žolčne forumske debate na to temo že zdavnaj izginile z internetnih strani. Postale so brezpredmetne, saj je digitalna fotografija napredovala z velikimi in predvsem hitrimi koraki: ne pozabimo, od uvedbe prvih profesionalnih fotoaparatov je poteklo šele slabih 10 let! Pa vendar dovolj, da je digitalizacija prepričala tudi največje dvomljivce, z mano vred. In novi časi zahtevajo nove pristope … Tudi pedagoške! Zato je Digitalna fotografija avtorja Scotta Kelbya tisti pravi priročnik, ki brez vsakega dvoma spada v to relativno novo in vznemirljivo dobo, ki ji brez pretiravanja lahko rečemo kar digitalna.

Tistega daljnega leta 1990, ko je na svet privekal prvi Photoshop 1.0 je bil Scott Kelby star že 30 let. Kljub temu, da je danes eden vodilnih strokovnjakov za uporabo tega »programa vseh programov«, je bil očitno ravno dovolj star, da je svojo fotografsko učno dobo preživel izključno s filmom v klasičnem fotoaparatu in prepričan sem, da je prav to tista kvaliteta, ki ga izdvaja iz množice fotografov. Ni se namreč omejil le na tehnično plat digitalne »zgodbe«, pač pa je povsem pravilno pristopil k ideji, katere pristaš sem tudi sam: ni važen medij, pač pa končni izdelek, se pravi fotografija. Tu pa se principi in zakonitosti ne razlikujejo ne glede na uporabljeno tehniko. Dobra fotografija je in vedno bo pač dobra fotografija … Zato je večino nasvetov v tej knjigi posvečenih svetlobi, osnovnim estetskim pristopom in pa splošnim zahtevam za tehnično kakovostno fotografijo. Prav nobene razlike ni, če je posneta na digitalni ali analogni način! Seveda pa v knjigi ni nobenega dvoma, da beseda teče le o digitalni tehniki, ki je velikokrat zelo podrobno razložena, predvsem v drugem delu. Vse tehnične rešitve in pristopi so prilagojeni izključno digitalnim fotoaparatom, kjer so rezultati vidni takoj in jim seveda zato lahko takoj sledijo tudi popravki. Učna doba se je skrajšala in časi tistega dolgega »vajeniškega« obdobja, ko so včasih amaterji med poletnimi počitnicami prebrali priročnik, potem pa pol filma poslikali med zimo, drugo polovico pa spet med naslednjimi poletnimi počitnicami (in seveda vmes že zdavnaj popolnoma pozabili kako in na kakšen način), so na srečo že zdavnaj za nami.

Še posebno dragoceni so drobni nasveti in triki za vse sklope fotografiranj, ki se jih profesionalni fotografi tako radi poslužujemo in za njih nikoli ni časa ali priložnosti, da bi jih posredovali še komu drugemu. Kljub kar nekaj zahtevnim podrobnostim, pa knjiga ostaja relativno lahkotno branje, ki ni oteženo s preobilico tehnike ali nepotrebnih razlag.

Lahko rečem, da sem ob branju Digitalne fotografije zelo velikokrat pomislil: »Ej, to je pa točno tisto, kar skušam svojim študentom ali tečajnikom povedati in razložiti tudi sam!« Mislim, da je to dovolj velik razlog, da mi je priročnik všeč in da ga (razen v nekaterih stilskih drobnarijah) ne bi prav nič spremenil!
- Arne Hodalič, doc. za fotografijo na VIST-u in gostujoči predavatelj na FDV-ju

Pogosto kupljeno skupaj

Prikaži vse podrobnosti
Section
Drop element here

Ostali so si ogledali tudi ...

O avtorju

*SCOTT KELBY

O blagovni znamki

Ogled izdelka
novo
Znanost mirnega življenja (PODPISANA knjiga) DAVID ZUPANČIČ

Vezava: Trda

29,99 €

Na zalogi v 49 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
novo

1 skupno število pregledov

AIDEA KLEMEN SELAKOVIČ

Vezava: Integralna

29,99 €

Na zalogi v 49 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing MATTHEW PERRY

Vezava: Mehka

21,53 €

Na zalogi v 4 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
novo
Notranji pir ali kako se prepiti do konca: priročnik za rekreativne pivke in pivce z dvomi (PODPISANA knjiga) MIHA ŠALEHAR

Vezava: Integralna

29,99 €

Na zalogi v 49 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Gospodar prstanov (Komplet) J. R. R. TOLKIEN

Vezava: Trda

128,97 €

Na zalogi v 36 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
novo
Skalpel: iskrena pripoved o življenju in delu kirurga (PODPISANA knjiga) UROŠ AHČAN

Vezava: Integralna

34,99 €

Na zalogi v 46 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
The 48 Laws Of Power ROBERT GREENE

Vezava: Mehka

24,38 €

Na zalogi v 16 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Icebreaker HANNAH GRACE

Vezava: Broširana

11,54 €

Na zalogi v 12 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
novo
Iron Flame (The Empyrean #2) REBECCA YARROS

Vezava: Mehka

21,48 €

Na zalogi v 38 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila

Ogled izdelka
Modri otok IRENA ANDROJNA

Vezava: Trda

29,99 €

Na zalogi v 34 poslovalnicah takoj ali preko spletnega naročila