Peter Kolšek

Peter Kolšek (1951–2019) je bil pesnik, novinar in publicist.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je leta 1978 diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenistike. Poklicno pot je začel kot profesor na srednji šoli, od leta 1987 pa je bil v službi pri časopisni hiši Delo (v letih 1992–1999 urednik kulturne redakcije, v letih 2006–2014 je urejal prilogo Književni listi). Tudi po upokojitvi je ostal redni kolumnist Sobotne priloge Dela. V ospredju njegovega pisanja je bila kultura.

Kolšek je tudi avtor osmih pesniških zbirk, kritiških in kolumnističnih knjig, romana Navadna razmerja, ki sta ga napisala skupaj z Brino Švigelj Mérat, več pesniških antologij, najpomembnejša med njimi je Nevihta sladkih rož: antologija slovenske poezije 20. stoletja (2006). Z Dragom Bajtom je leta 1993 sestavil antologijo slovenske poezije (Sončnice poldneva).

Kot avtor se je podpisal tudi pod dokumentarno esejistično monografijo Reci tvoji roki, da jo poljubljam (2018), v kateri se je skušal približati Cankarjevemu zapletenemu erotičnemu »podzemlju«. Je tudi soavtor več srednješolskih učbenikov in spremnih besedil ter antologij.

Peter Kolšek
Izdelki: (  1 - 4 od 4  )
:
:

 • Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Novo
  Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Dodaj v košarico
  Primerjaj

Filtri