Pot (Žepnica)

Prelistaj me Image for Pot (Žepnica) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Pot (Žepnica)

  Mehka - 28. avg 2017
  ( 343 )
  ISBN/EAN:P_9788611174358
  Redna cena: 13,99 €

  Žepna izdaja legendarne knjige z avtobiografskimi razmišljanji prezgodaj preminulega slovenskega alpinista.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 13,99 €
  Predviden rok dobave: 2-4 delovnih dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Ponatis!

  Žepna izdaja legendarne knjige z avtobiografskimi razmišljanji prezgodaj preminulega slovenskega alpinista.

  Nejc Zaplotnik je brez dvoma ena najbolj karizmatičnih osebnosti slovenskega alpinizma. Za tako oznako pač ni dovolj, da imaš za seboj kopico imenitnih vzponov v domačih in tujih gorah. Tudi ni dovolj, da so med njimi tri težke prvenstvene smeri na osemtisočake, kar ga je leta 1979 postavilo ob bok slovitemu Messnerju. Najpomembnejše je dejstvo, da je Nejc svoje življenje resnično živel tako iskreno, kot ga je opisal v Poti, zato temu mojstrskemu tekstu ni kaj dodati niti odvzeti.
  Viki Grošelj

  O avtorju

  -Nejc Zaplotnik-

  Jernej (Nejc) Zaplotnik, slovenski alpinist, 15. april 1952, Kranj, † 24. april 1983 pod ledenim plazom, ki se je zrušil z južne stene Manasluja v Himalaji.

  Osnovno šolo in gimnazijo (1967–1971) je obiskoval v Kranju, v Ljubljani študiral psihologijo na Filozofski fakulteti (1971–1972) in (deloma ob delu) na Fakulteti za telesno kulturo (od 1975, absolvent 1983). Služboval je od leta 1972 do leta 1975 (z enoletnim presledkom) v Kranju na SDK, od leta 1975 do leta 1980 bil učitelj športne vzgoje na OŠ Stane Žagar.

  Alpinizmu se je posvečal od 1969 in se mu povsem podredil. Uvrstil se je med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije. Opravil je nad 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj po Evropi, Afriki in Severni Ameriki. Veliko je plezal sam, izvedel več kot 30 prvenstvenih vzponov doma in na tujem, nekaj zahtevnih zimskih ponovitev in več ekstremnih smučarskih spustov. Med najpomembnejšimi plezalskimi dosežki sta na primer: prva zimska ponovitev Trikota in prvenstveni vzpon (Jernejev steber) v severni steni Dolgega hrbta, Salathe v južni steni El Capitana (ZDA). Bil je med redkimi na svetu, ki so se povzpeli na tri osemtisočake: Makalu (1975), Gašerbrum (1977) in Everest (1979), vse po novih prvenstvenih smereh.

  Uveljavil se je kot organizator, mentor mladim, od 1970 sodeloval pri Gorski reševalni službi, 1979 bil inštruktor na tečaju za gorske vodnike v Nepalu. Od 1972 je pisal plezalske potopise v Planinski vestnik, kritične misli v Alpinistične razglede, nekaj člankov je objavil tudi drugod. Vrh njegovega pisanja je razmišljujoča izpovedna knjiga Pot.

  Podrobnosti o izdelku

  • Jezik: slovenski
  • Leto izida: 2017
  • Število strani: 282
  • ISBN/EAN: 9788611174358
  • Mere izdelka vxš: 18,8 x 12,5
  • Vezava: Mehka
  • Datum Izida: 28.08.2017
  • Založba: Mladinska knjiga Založba
  • Avtor: Nejc Zaplotnik
  • Zbirka: Žepnice
  • Povprečna ocena:
   ( 343 )

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (271)
  (40)
  (19)
  (13)
  (0)
  ( 343 )

  Komentarji

  Najboljša kultna slovenska alpinistična knjiga
  Anonymous , 28-10-2021
  Res čudovita knjiga. Ne zastopim pa čemu ni ponatisa v trdi vezavi s slikami, nna vse pretege jo iščemo. Taka knjiga bi si to zaslužila in s pravim oblikovanjem in trženjem tudi prišla v marsikatere roke.
  Presežek!
  Anonymous , 11-08-2017
  Za to knjigo ni pravih besed in ni dovolj zvezdic.
  Knjiga ob kateri se zaveš, kaj pomeni živeti z naravo in najti svojo pot
  Anonymous , 18-03-2009
  Nejc Zaplotnik pravi: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« Knjiga ob kateri lahko spoznamo kako pomembno je, da v življenju delamo le tisto in samo to kar si zares želimo! Ni pomemben cilj, važna je pot! In pot si izbiramo sami! Sploh ni pomembno kaj si drugi mislijo o nas, važno je le kaj si mislimo mi! Važno je, da mi vemo kdo smo! Pozabljamo na to, kako vedno bolj postaja svet zlagan, kot pravi tudi sam Nejc v knjigi. In da ne smemo dvomiti v svojo pot. Pomembno je imeti veselje do življenja in voljo do dela ter sprejemati naravo takšno kakršna je. Škoda je časa, ko premišljujemo ali bomo uspešni ali ne, ko pa je toliko poti še pred nami. Živimo v materializmu, v iluziji, ko je pomembna sama zunanjost, nikogar pa ne zanima kar kdo čuti, kar kdo ve. »lepe« obleke in »dobri« avtomobili delajo večino ljudi »bogate«, vendar menim, da le od zunaj, v sebi pa so revni, ne vedo uživati v naravi, v tišini, v tem kar so v »resnici«. Še en citat Nejčevih besede, ki se glasijo takole: »Bistvena napaka človeka je vsiljevanje svojega prepričanja drugim. Če bi vsak lahko sprejel vsakogar takega kakršen je, in če bi se vsi trudili, da ne bi nikomur škodovali, če si že pomagti ne moremo, ne bi bilo treba nobenih pravil, zakonov, nobenih prepirov, kaj šele vojn in pokolov.« Sama knjiga me je zelo fascinirala. Spoznamo kako izjemna oseba je bil Nejc, kako bogat je bil od znoter. Nejc je namreč našel svojo pot. Ob sebi je imel iskrene prijatelje, ki so ga podpirali pri njegovem delu. Prav tako tudi njegova žena. Doživljal je naravo, ki ga je krepila. Pa če tudi je umrl daleč vstran od svoje družine, verjamem, da je umrl srečen. Izkoristil je življenje, ki ga je živel z optimizmom in zelo dobro je vedel, kaj pomeni živeti polno in bogato življenje. Če že ob knjigi ne boste spremenili svoj način življenja ali razmišljanja, našli smisla knjige, boste vsaj razmislili o Neječvih besedah.
  Knjiga, ki me je obogatila
  Anonymous , 03-03-2008
  Zdi se mi, da je malo knjig napisanih tako iskreno kot Pot. Morda je najbolj močno to, da vemo, da je Zaplotnik vse kar je napisal, tudi v resnici živel. Delo, ki ti lahko spremeni ali pa utrdi pogled na življenje...