Esad Babačić

Rodil se je v delavski migrantski družini. Odraščal je v ljubljanskih Mostah in Vodmatu in se še mladoleten zaposlil kot fizični delavec v ljubljanski pekarni Žito.

Pesmi je začel pisati in objavljati pri sedemnajstih letih, najprej besedila za novovalovsko glasbeno skupino Via ofenziva (ustanovljena 1983), v kateri tudi po njeni oživitvi nastopa kot vokalist; najbolj znana pesem iz tega obdobja, ki jo je Babačić tudi uglasbil, je pesem Proleter (objavljeno na zgoščenki Via ofenziva, 2006 in Bele rože, 2015). Njegovi prvi samostojni pesniški zbirki, Svoboda pa kar hodi in Kavala, sta izšli 1986, nato pa 1988 Malemu boksarju in 1989 Angel s scufanimi krili.

Babačić deluje tudi na drugih področjih literarnega ustvarjanja; mdr. je napisal biografijo boksarja Dejana Zavca Trdobojec (2010), literarno-publicistično pripoved o slovenskem hokeju Banda (2013) in dvojezično pravljico Kiti plavajo počasi/Whales swim slowly (2014).

Babačić je pobudnik in vodja večletne odmevne športno-humanitarne akcije Verjemi v svoj koš (prvič 2005), katere cilj je obnova in ohranitev košarkarskih igrišč po Sloveniji. 2014 je na 13. mednarodnem Lirikonfestu v Velenju prejel književno nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo 21. sotletja.

Esad Babačić
Izdelki: (  1 - 4 od 4  )
:
:

 • Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Novo
  Dodaj v košarico
  Primerjaj
 • Dodaj v košarico
  Primerjaj

Filtri