Človeško telo (Ilustrirana izdaja)

Prelistaj me Image for Človeško telo (Ilustrirana izdaja) from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Človeško telo (Ilustrirana izdaja)

  Trda - 21. jul 2022
  ( 1 )
  ISBN/EAN:P_9789610164791
  Redna cena: 49,99 €

  Ta osupljiva izdaja Brysonove z dejstvi polne in fantastične knjige, ilustrirane s fotografijami in umetniškimi deli, je vizualna pojedina, ki odlično dopolnjuje zdaj že – svetovno uspešnico. 

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 49,99 €
  Predviden rok dobave: 2-3 delovne dni
  Dodaj v košarico

  Opis

  Ta osupljiva izdaja Brysonove z dejstvi polne in fantastične knjige, ilustrirane s fotografijami in umetniškimi deli, je vizualna pojedina, ki odlično dopolnjuje zdaj že – svetovno uspešnico.

  Ilustrirana izdaja znanstvene knjige leta Sunday Timesa nas popelje na ogled človeškega telesa od glave do pet. Z njo na poljuden način spoznavamo dejstva o človeškem telesu, njegovem delovanju in njegovih izjemnih sposobnostih samozdravljenja. Mednarodna uspešnica je polna zanimivih dejstev, izjemnih likov in osupljivih zgodb.

  »Spoznal sem, da smo neskončno bolj zapleteni in čudežni ter pogosto bolj skrivnostni, kot sem kdaj koli sumil. Resnično, ni bolj neverjetne zgodbe od zgodbe o človeku.« - Bill Bryson

  »V tej sekundi, odkar ste začeli brati ta stavek, je v vašem telesu nastalo milijon rdečih krvnih celic, zdaj pa že krožijo po vaših žilah in vas ohranjajo pri življenju. Vsaka rdeča krvnička bo zakrožila pri-bližno 150.000-krat ter spet in spet celicam dovajala kisik, potem pa se bo iztrošena prepustila drugim celicam, da jo tiho pokončajo v splošno korist telesa.«

  Eden najbolj priljubljenih piscev poljudne znanosti

  Bill Bryson je uspešen pisec popotniških in poljudnoznanstvenih knjig, med drugim tudi vele uspešnice Kratka zgodovina skoraj vsega, ki je pred 15 leti postala temeljni kamen poljudnoznanstvene zbirke Esenca in velja za eno najbolj priljubljenih knjig na področju poljudne znanosti. Avtorja odlikuje predvsem napet in humoren način pripovedovanja, saj z željo po približanju znanosti širši javnosti naredi še tako neverjetne količine znanosti prebavljive in zanimive.

  Potovanje po človeškem telesu

  Bryson se je odločil, da mora o človeškem telesu izvedeti več, ko je po naključju ugotovil, da se je rodil samo z eno ledvico namesto dvema in da to niti ni redko. Sledil je svoji radovednosti in v svoji knjigi, Človeško telo: vodnik za stanovalce, nas popelje na čudovito pot po vseh delih našega fizičnega ustroja in ob tem poda marsikatero presenetljivo (in na trenutke tudi rahlo ogabno) dejstvo o našem telesu. V svoji napeti in duhoviti pripovedi poleg osupljivih podatkov dodatno postreže še z dosežki in zmotami številnih učenjakov, ki so prispevali k medicinski znanosti.

  Človeško telo je veličastno in presenetljivo

  Katero mamilo najdemo v slini? Ali oko vidi sedanjost ali prihodnost? Kaj v človeškem telesu je večno? Na ta in podobna vprašanja boste našli odgovore v tej mojstrovini, skupaj s še kopico drugih presenetljivih dejstev.

  Avtor prične s ceno surovin, ki so potrebne za gradnjo človeka (namig: nismo tako poceni). Sprehodi se skozi kožo in lase in nadaljuje z mikrobi, ki so bistvenega pomena za obstoj. V telesu je približno trideset bilijonov človeških celic in od trideset do petdeset bilijonov bakterijskih celic. Če gledamo z genetske plati, pa imamo v sebi okoli 20.000 lastnih genov ter do kakih 20 milijonov bakterijskih genov. S stališča genov je torej človek 99 % bakterijski in manj od enega % človeški. Bralcu se obeta tudi obisk v secirnici, kjer izvemo, da so kosti pravzaprav živo tkivo, ki se ob rednem telesnem naprezanju večajo in so močnejše od armiranega betona. Skupaj tehtajo kosti le devet kilogramov, vendar zdržijo do tono pritiska. Pisatelj v enako širokem obsegu poda še ogromno drugih zanimivih podatkov o možganih, glavi, grlu in goltanju, hormonih in notranjih organih, imunskem sistemu, hrani in prebavi, spancu ter boleznih in zdravilih, tako da je v knjigi tako rekoč zaobjeto celotno telo.

  Izvedeli boste še druga zanimiva dejstva, kot so:
  • kromosom Y ima le 70 genov in bo sčasoma izginil
  • srce v eni uri prečrpa okoli 260 litrov krvi, kar je okoli 6240 litrov na dan
  • vsako leto naredimo približno 7,3 milijona vdihov
  • v žlički človeške krvi je okoli 25 milijard rdečih krvnih celic
  • v življenju použijemo okoli 60 ton hrane.

  In še veliko več. Vsak del telesa preseneti z osupljivimi dejstvi, ki se jih ob prebiranju knjige nabere za celo zakladnico.

  Cenimo svoje telo

  Vsaka stran Brysonove knjige je hvalnica človeškemu telesu. Ob prebiranju osupljivih podatkov, kaj vse zmore naše telo in kako je sestavljeno, boste zagotovo še bolj cenili svoje izjemno telo in se zavedali njegove veličastnosti.

  Odmevne pohvale tudi v tujini

  Znanstvena knjiga leta 2019, tako polna vznemirljivih dejstev in neverjetnih anekdot, da bralec skoraj ne opazi neverjetne količine anatomskega znanja, ki ga je mimogrede prebavil. - Sunday Times

  O avtorju

  -Bill Bryson-

  Bill Bryson je priljubljeni pisec popotniških in poljudnoznanstvenih knjig.

  Rodil se je leta 1951 v ameriškem Des Moinesu in v življenju nihal med ZDA in Veliko Britanijo. Njegov prvenec iz leta 1990 The Lost Continent je duhovit potopis s potovanja z materinim chevroletom skozi obrobna ameriška mesteca. Napisal je še vrsto uspešnic, med njimi A Walk in the Woods, Dictionary of Troublesome Words, Neither Here nor There: Travels in Europe, Notes from a Big Country, Notes from a Small Island, The Mother Tongue, At Home: A Short History of Private Life. V slovenščino je prevedena tudi njegova Kratka zgodovina skoraj vsega, ki je v svetovnem merilu eno najbolj prodajanih neleposlovnih del sodobnosti.

  Bill Bryson je bil med letoma 2005 in 2011 rektor Univerze v Durhamu in je častni član britanske Kraljeve družbe. Z ženo Cynthio, s katero imata štiri otroke, živi v Angliji.

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (1)
  (0)
  (0)
  (0)
  (0)
  ( 1 )

  Komentarji