Splošni prodajni pogoji
 

1. O podjetju
 
Spletno prodajo Emka.si izvaja Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: MKT),  elektronski naslov: info@emka.si.
Družba je vpisana v register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani z matično številko 5171555000, osnovni kapital 4.095.443,17 EUR, ID za DDV SI 48494216.
 
Jamčimo, da je vsak nakup v spletni trgovini Emka.si varen.

2. Naročanje, cene, dostava in poštnina

V spletni trgovini EMKA lahko fizične osebe kupujejo kot registrirani uporabnik ali brez registracije. Vse pravne osebe se morajo pred začetkom spletnega nakupovanja obvezno registrirati. Registracijo lahko opravite tukaj.
 

Cene izdelkov, dostave in poštnine so v evrih (EUR oz. €) z DDV. 
Naročilo blaga je možno na naslove po Sloveniji pa tudi v nekatere druge države. V skladu z veljavnimi pravili in predpisi so vsi nakupi, opravljeni preko spletne strani, predmet davka na dodano vrednost (DDV). V zvezi s tem se šteje, da je kraj dobave v državi članici EU po naslovu, kamor se izdelki dostavijo. Uporabi se DDV po stopnji vsake države članice EU, v katero se blago glede na dana naročila dostavlja.
Za pravne osebe velja, da se za blago, dobavljeno v države članice EU, uporabi pravilo »obrnjene davčne obveznosti«, če je kupec davčni zavezanec za namene DDV in prodajalec razpolaga z njegovo davčno številko. V tem primeru prodajalec DDV-ja ne zaračuna.


Cene izdelkov, dostave in poštnine so v evrih (EUR oz. €) z DDV. Kupnina se zaračuna v enem obroku.


Veljajo cene in ostale ugodnosti (popusti, darila, način dostave, stroški dostave...) na dan oddaje naročila. Velja originalni račun, ki ga prejmete ob plačilu oz. dostavi v povezavi s splošnimi pogoji, objavljenimi in potrjenimi ob oddaji naročila.

Če boste imeli pri naročanju kakršne koli težave, nam pišite na elektronski naslov info@emka.si ali nas pokličite na tel. št. 01 5887 404, kjer smo dosegljivi vsak delovnik od 8. do 14. ure.
 
S klikom na gumb »Zaključi in oddaj naročilo«:
- potrjujete, da ste seznanjeni s celotnim besedilom prodajno - plačilnih pogojev, ki so tu navedeni in da ste bili na te pogoje izrecno opozorjeni. 
- boste sklenili prodajno pogodbo z Mladinsko knjigo Trgovino d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana, z obveznostjo plačila. Naročilo/pogodba se sklepa v slovenskem jeziku. Pogodba je sklenjena za obdobje do izpolnitve vseh pogodbenih obveznosti, tj. dostava blaga in plačilo celotne kupnine. Vsebino vašega naročila lahko registrirani kadarkoli preverite na strani Moji nakupi
- v zadnjem koraku nakupa bomo zajeli vaše naročilo. MKT bo kupcu na vpisani elektronski naslov poslala potrditev naročila, s čimer se kupec strinja in kar bo kupec štel za potrdilo o sklenjeni pogodbi na trajnem nosilcu. 
V primeru vprašanj ali težav se lahko vedno obrnete na nas na elektronski naslov info@emka.si
 
Pisna dokazila o vašem naročilu so skupaj s splošnimi pogoji shranjena v arhivu Mladinske knjige Trgovine d.o.o., Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana, in so vam dostopna na podlagi vaše zahteve.

Za nakupe nad 59 € in dostavo v Sloveniji je dostava brezplačna. 
Stroški priprave blaga in pošiljanja znotraj Republike Slovenije znašajo 3,99 €. Stroški so enotni ne glede na število naročenih izdelkov. 

* Pri izbiri plačila po povzetju Pošta Slovenije zaračuna provizijo za nakazilo, pri plačilu s kreditno kartico ali po predračunu (le za pravne osebe) pa te provizije ni. MKT na ta znesek nima vpliva, saj ga določa Pošta Slovenije d.o.o.. Če se želite izogniti tej proviziji, svetujemo izbiro plačila s kreditno kartico. 
 
V primeru plačila po položnicah, provizija pri UPN položnicah znaša (velja od 1. 9. 2022 dalje):
Vplačilo obrazca UPN z OCR vrstico in izjavo: 1,25 €
Vplačilo obrazca UPN, BN 02 in PP 02 :
do 98,00 €: 1,25 €
nad 98,00 € do 501,00 €: 1,28 % od vrednosti
nad 501,00 €: 5,90 € + 0,30% od vrednosti
 
Čas dostave
Blago dostavljamo iz zaloge po vsej Sloveniji. Pri vseh artiklih je naveden predviden rok dostave, ki velja za naročila oddana do 11. ure delovnega dne. Skupni dobavni rok naročila je enak najdaljšemu dobavnemu roku izdelka v vašem naročilu. Status svojih naročil lahko vedno spremljate po registraciji na Emka.si na Moja stran / Moji nakupi. Na dan, ko paket zapusti naš odpremni center, boste prejeli elektronsko obvestilo o odpremi na vaš e-mail naslov, ki ste ga navedli ob oddaji naročila oz. registraciji. Pred samo dostavo boste na vpisano telefonsko številko prejeli SMS o dostavi. Če potrebujete naročeno blago nujno do določenega datuma (npr. rojstni dnevi, turistični vodniki) vam svetujemo, da naročilo oddate dovolj zgodaj, vsaj 5 dni pred planiranim dobavnim rokom. 
Podatki o dobavnih rokih v tujino so navedeni pri posameznih artiklih.  
 
Naslovi za dostavo
Blago za končne kupce lahko dostavimo na vsak naslov v Sloveniji ali tujini. Naročila pravnih oseb lahko dostavimo le na naslov uradnega sedeža podjetja ali naslove uradnih poslovnih enot.
 
Prednaročila
V primerih prednaročil vam izdelke dostavimo takoj po prejemu le-teh v skladišče. Datum izdaje je vedno naveden pri posamezni knjigi.
 
Blago, ki ga dostavljamo iz zaloge  
Vsa naročila sprejeta do 11.00 ure med delovnimi dnevi gredo v izvedbo še isti dan. Pri vsakem artiklu je naveden predviden rok dobave. Ker skoraj vse knjige v ponudbi dobavljamo iz zaloge, boste večino tako oddanih naročil prejeli  na naslov v Republiki Sloveniji že v naslednjih 3 dneh. V primerih prednaročil dostavljamo blago šele po prejemu na skladišče, o čemer ste obveščeni pri samem izdelku ob oddaji naročila. Pošta Slovenije zagotavlja dostavo po vsej Sloveniji v najkasneje 3 delovnih dneh, odvisno od kraja vaše pošte. Če menite, da vaše naročilo zamuja z dostavo, nas o tem takoj obvestite na info@emka.si in ob tem navedite številko naročila. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času, med delovniki najkasneje v 24 urah od prejema elektronskega sporočila.
 
Redna dostava v tujino
V tujino dostavlja Pošta Slovenije d.o.o.. Stroški dostave v tujino znašajo 10 € za naročilo in 4 € za vsak posamezni izvod izdelka.
 
3. Razprodani izdelki
 
MKT si pridržuje pravico, da delno ali v celoti odstopi od izvedbe naročila v primerih, če naročenega blaga ni več na zalogi, če ugotovi povečano plačilno rizičnost kupca ali če naročilnica ni bila popolno ali pravilno izpolnjena. V tem primeru bo MKT kupca o svojem odstopu od pogodbe takoj obvestila.
 
V posameznih primerih se namreč lahko zgodi, da je zaradi velikega povpraševanja izdelek razprodan. V tem primeru vas bomo o tem obvestili takoj po prejemu naročila in vrednost izdelka črtali iz vašega računa. V primeru, da zaradi razprodanega izdelka odstopate od celotnega naročila, nam to sporočite na elektronski naslov info@emka.si, da bomo uredili podrobnosti glede vašega naročila.
 
Če je izdelek v barvi ali motivu, ki ste ga naročili, razprodan, vam bomo poslali isti izdelek v drugi barvi ali motivu (ne velja za šolske torbe in nahrbtnike). V kolikor vam namesto razprodanega izdelka lahko ponudimo nadomestni izdelek primerljive kakovosti in po primerljivi ceni, vas bomo o tem takoj osebno obvestili. Če boste soglašali s pošiljanjem nadomestnega izdelka, vam ga bomo tudi poslali.
 
4. Možnosti plačila
 
Spletna trgovina Emka.si vam nudi naslednje možnosti plačil:
Gotovina ob prevzemu (ni možno za naročila v tujino)
Plačilne kartice
Plačilo po predračunu (pravne osebe)
Račun z odlogom plačila (pravna oseba - javni zavod)

 
Gotovina ob prevzemu (ni možno za naročila v tujino)
Naročilo boste plačali dostavljavcu Pošte Slovenije d.o.o. ob prevzemu. Pošta Slovenije za posredovanje plačila (obrazec UPN) zaračuna kupcu 1,15 EUR provizije za znesek do 98,00 EUR. Za zneske nad 98,00 EUR do 501,00 EUR pa Pošta zaračuna 1,17 % provizije od vrednosti. MKT na ta znesek nima vpliva, saj ga določa Pošta Slovenije d.o.o..
 
Plačilne kartice
Sprejemamo plačilne kartice MasterCard, Visa, Visa-Electron, Diners, Activa Maestro in Activa. V koraku izbire plačilnega sredstva iz menija plačilnih kartic izberite vrsto plačilne kartice. Po oddaji naročila na Emka.si boste preusmerjeni v bančno okolje za plačevanje s plačilnimi karticami. 
 
Plačilo po predračunu
Podjetja oz. pravne osebe lahko plačajo po predračunu. Po oddaji naročila boste na e-mail prejeli predračun. Naročilo bomo dali v obdelavo po prejemu plačila na naš TRR. 
 
Račun z odlogom plačila
Ta način plačila je namenjen vsem knjižnicam, šolam, fakultetam in vsem ostalim javnim zavodom. Izbrali ga boste lahko le, če ste registrirani kot pravna oseba - javni zavod. Tak tip uporabnika boste dobili samodejno ob registraciji glede na vašo davčno številko, ki jo boste vnesli v prvem koraku registracije pravne osebe. Registracijo lahko začnete tukaj .
 
Način plačila in informacije za naročila, dostavljena v tujino
Kupci iz tujine lahko plačajo s plačilnimi karticami Visa, Visa-Electron, MasterCard, Activa Maestro in Activa. Zaradi določenih posebnosti tujih naslovov vas prosimo, da v primeru daljših naslovov izpolnite le-te v posebno okno, namenjeno komentarju. S tem se bomo izognili nepotrebnim nejasnostim okoli naslova in vam pošiljko dostavili na pravi naslov.
 
Podatki za nakazila iz tujine
Naziv in naslov banke: Nova Ljubljanska banka d.d., Trg republike 2, SI-1520 Ljubljana
Imetnik računa: Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Slovenska 29, SI-1000 Ljubljana
IBAN (International Bank Account Number): SI56 0292 3001 2657 088
Koda SWIFT oz. BIC: LJBASI2X
 
5. Preklic naročila, odstop od pogodbe, stvarne napake, reklamacije 
 
Naročilo lahko prekličete, dokler ni v statusu obdelave - to je cca 30 minut po oddanem naročilu. Na www.emka.si desno zgoraj izberite »Prijavi se« (Prijava ali Registracija) in nato kliknite na »Moj račun«. Iz prikazanega seznama naročil izberite zadnje naročilo. S klikom na »Preklicujem naročilo« naročilo prekličite ali spreminjate.
 
Kupcem, ki so fizične osebe, pripadajo vse pravice po Zakonu o varstvu potrošnikov.
 
Odstop od pogodbe (velja samo za fizične osebe - potrošnike)
Kot kupec imate pravico, da v 14 dneh pisno obvestite MKT, da odstopate od pogodbe brez navedbe razlogov za odstop. Odstopni rok poteče v 14 dneh od dneva, ko ste pridobili dejansko posest nad blagom ali jo je pridobila namesto vas tretja oseba, ki ni prevoznik in ste jo v ta namen določili. Da bi se rok za odstop od pogodbe upošteval, zadošča, da je obvestilo v zvezi z uveljavljanjem pravice kupca do odstopa od pogodbe poslano pred iztekom odstopnega roka od pogodbe. Nedvoumno izjavo o odstopu od pogodbe (ki vsebuje vsaj ime in priimek kupca, njegov naslov, navedbo blaga, na katerega se nanaša odstop, kontaktne podatke kupca (telefonska številka ali e-poštni naslov) in podatke o TRR kupca, če kupec želi, da se mu kupnina vrne z bančnim nakazilom na njegov račun) oziroma o nameravanem vračili blaga lahko potrošnik pošlje na elektronski naslov info@emka.si ali na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Emka.si, Brnčičeva ulica 45, 1231 Ljubljana Črnuče. Za vračilo blaga lahko neobvezno uporabite Obrazec za odstop od pogodbe
 
Če odstopite od pogodbe, morate prejeto blago vrniti najpozneje v 14 dneh po sporočilu, da odstopate od pogodbe, pri čemer sami krijete stroške vračila blaga. V primeru pravočasnega odstopa od pogodbe vam bo MKT v roku 14 dni po prejemu obvestila o odstopu z enakim plačilnim sredstvom, kot ste ga uporabili, vrnila vsa prejeta plačila. MKT lahko zadrži vračilo že prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga ali dokler ne predložite dokazila, da ste blago poslali nazaj. Blago morate MKT vrniti v stanju, v kakršnem je bilo, ko vam je bilo izročeno oz. ko je bilo izročeno naslovniku. Blago mora kupec vrniti na naslov: Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., Emka.si, Brnčičeva ulica 45, 1231 Ljubljana Črnuče.
 
Pri nakupu zapečatenih avdio ali videoposnetkov in računalniških programov nimate pravice do odstopa od pogodbe, če je bil po dostavi odprt varnostni pečat. Če odstopite od nakupa artikla, ob katerem je bil možen nakup veznega artikla po ugodni nižji ceni, pa veznega artikla niste vrnili v zakonskem roku oziroma ga niste vrnili v stanju, v kakršnem ste ga prejeli, je MKT upravičena vezni artikel zaračunati po polni prodajni ceni.
 
Stvarne napake in reklamacije
MKT odgovarja za stvarne napake prodanega blaga skladno z veljavno zakonodajo. 
 
MKT sprejema reklamacije na telefonsko številko 01 588 7404 ali na elektronski naslov info@emka.si, rešila pa jih bo v najkrajšem možnem času.
V primeru zamenjave blaga z napako nam blago vrnite in sicer s priporočeno pošto na spodaj naveden naslov. O stvarni napaki oz. reklamaciji nas obvestite na naslov info@emka.si, izpolnite Obvestilo o stvarni napaki in vračilo blaga v primeru poškodbe/napake oz. v pošiljko priložite kratko obrazložitev ter kopijo računa. Zamenjavo izdelka bomo izvedli v najkrajšem možnem času. Strošek poštnine v tem primeru krije MKT.
 
REKLAMACIJE – Blago prosimo vrnite na naslov:
Mladinska knjiga Trgovina d.o.o. (pripis PPN)
Slovenska cesta 29
1000 Ljubljana
za: EMKA.SI
 
MKT ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov, kot pristojnega za reševanje potrošniških sporov, ki bi ga lahko kupec sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. Platforma za spletno reševanje potrošniških sporov je na voljo na spletni povezavi: https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/?event=main.home.show 
 
6. Osebni podatki
 
MKT z osebnimi podatki ravna skrbno in v skladu z vso veljavno slovensko in evropsko zakonodajo. 
 
Obdelava osebnih podatkov lahko poteka na podlagi ene od naslednjih pravnih podlag: izrecnega soglasja, obstoječega pogodbenega razmerja, zakonskih zahtev, ki nas zavezujejo kot upravljavca osebnih podatkov, ali pa na podlagi medsebojnega razmerja med MKT in kupcem zaradi njegovih preteklih nakupov blaga skladno s Splošno uredbo EU o varstvu osebnih podatkov (zakoniti interes). V slednjem primeru takšna obdelava poteka omejeno časovno obdobje 5 let, z upoštevanjem strogih pogojev veljavne zakonodaje in na podlagi skrbne ocene interesov upravljavca in interesov ter pravic kupca, kupec pa lahko kadarkoli ugovarja takšni obdelavi, in sicer preko e-pošte na naslov info@emka.si ali pisno na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., EMKA, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana. Kupec ima kadarkoli pravico prepovedati nadaljnjo obdelavo svojih osebnih podatkov za namen neposrednega trženja, zahtevati dostop do svojih osebnih podatkov, njihovo popravo, izbris, omejitev obdelave, prenos ali podati ugovor zoper obdelavo. Svojo zahtevo lahko kadar koli posreduje MKT preko telefona na št. 080 1205, preko elektronske pošte na naslov info@emka.si ali pisno na naslov Mladinska knjiga Trgovina d.o.o., EMKA, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana. Če kupec meni, da je pri obdelavi osebnih podatkov prišlo do kršitve zakonodaje, lahko poda pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu. Več o tem si lahko preberete v politiki zasebnosti, objavljeni na naši spletni strani www.mladinska-knjiga.si/politika-zasebnosti-mkt. Elektronski naslov pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov: dpo@mladinska-knjiga.si.
 
Ti splošni pogoji so veljavni od 1. 6. 2021