Butalci - Jubilejna izdaja

Prelistaj me Image for Butalci - Jubilejna izdaja from emkaSi
+ / - Hover over image to Zoom
Other Views

  Butalci - Jubilejna izdaja

  Trda - 12. okt 2015
  ( 5 )
  ISBN/EAN:P_9789610136675
  Redna cena: 27,96 €

  Šesta med jubilejnimi izdajami so zimzeleni Butalci – prvič v integralni neokrnjeni izdaji! Butalci sodijo med redke slovenske knjige, ki jih zares poznamo prav vsi.

  SkrijPoglej več
  Deli:
  - 1 + 27,96 €
  Na zalogi, dobava takoj.
  Dodaj v košarico

  Opis

  Saj poznate Butalce, ki so se skregali s pametjo – pa so zmagali Butalci?

  Butalci so zimzelena knjiga, ki s svojo žmohtnostjo in satirično ostjo trdoživo kljubuje duhu časa.
  Sodi med redke slovenske knjige, ki jih zares poznamo prav vsi.

  Po skoraj 100 letih od nastanka prinašanova izdaja Butalcev prvič v neokrnjeni obliki 42 zgodb (dodanih je 7 prezrtih) in še dve »napol« butalski. Izdajo je uredila poznavalka Butalcev, pesnica, pisateljica in prevajalka dr. Barbara Simoniti, in jo pospremila z obširno spremno besedo, ilustriral pa jo je France Podrekar.

  Fran Milčinski je pet zgodb o Butalcih prvič objavil v zbirki kratke proze Tolovaj Mataj leta 1917, torej pred skoraj točno stoletjem. Od prve knjižne izdaje Butalcev leta 1949 je prav tako minilo že precej desetletij. Pa vendar se to knjigi nikjer ne pozna – razen v nekaj žmohtno starinskih jezikovnih potezah.

  Besedilo Butalcev je brezčasno priljubljeno in trdoživo kljubuje zobu časa. S tem se je vzpostavilo kot prava knjižna uspešnica. Le kritiški in literarnozgodovinski odzivi so bili trdoživo zadržani; vse do konca tisočletja niso zmogli pošteno odgovoriti na temeljno vprašanje: Zakaj so isti Butalci Frana Milčinskega lahko berilo za otroke in izhajajo v slikanicah, hkrati pa ostra satira o delovanju slabo utečenega državnega aparata – ne da bi v besedilu kar koli spremenili?

  Na to vprašanje je možen en sam odgovor: ker so literarno besedilo, ki premore vse kakovosti klasične besedne umetnine. Zato je skrajni čas, da jih začnemo kot tako ceniti – in da dobijo svoje mesto v zbirki Kondor in med jubilejnimi izdajami.

  Dr. Barbara Simoniti v obsežni spremni besedi po kratkem literarnozgodovinskem orisu besedilo slogovno analizira in žanrsko določi, oriše zgodovino knjižnih izdaj Butalcev ter spregovori še o lektorskih, avtorskih, uredniških in cenzurnih posegih v besedilo.

  Recenzija Bukla

  Saj veste, kaj so Butale? To je vas, ki ji Butalci, njeni prebivalci, pravijo mesto. »Sredi vasi se cedi rjava mlakuža, ki ji pravijo potok. Ob obeh krajih mlakuže stoje koče, ki jim pravijo hiše. Dve, tri hiše imajo nadstropja, takim hišam pravijo graščine. Butalci so gadje; tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci – kaj mislite! – in ne pamet; takšni so.« V zbirki Kondor je zdaj (po Zbranih pravljicah in pripovedkah založbe Sanje v začetku leta 2015) izšla še integralna izdaja Butalcev. To je ena tistih slovenskih knjig, ki jo tako rekoč vsi poznamo, in po skoraj sto letih od nastanka prvih zgodb (ko jih je Fran Milčinski začel pisati, ni mislil na knjižno objavo, ta je izšla šele po njegovi smrti) velja za eno največjih slovenskih knjižnih uspešnic vseh časov. V raznih oblikah in z različnim izborom zgodb so Butalci do zdaj izšli že kakih dvajsetkrat. Najnovejša izdaja, skupaj z obsežno spremno besedo Barbare Simoniti, ki skupaj s kontekstualizacijo butalskih zgodb nadrobno analizira čas nastanka posamezne zgodbe, njeno objavo in morebitne različne verzije, prinaša dvainštirideset butalskih in še dve na pol butalski zgodbi. Butalci so seveda knjiga, ki nam nevsiljivo, z inteligentnim humorjem in spretno sproženimi ostmi še vedno kaže lastno ogledalo in ves čas opozarja na posledice ozkoglednosti in zaplankanosti. Ne samo naše in ne samo včasih, zaradi česar so kot nalašč tudi za branje v današnjem času. Samo Rugelj; Bukla 116-117

  O avtorju

  -Fran Milčinski-

  Fran Milčinski 1867 - 1932 1867 - 1932

  Rojen je bil v Ložu na Notranjskem, kjer je oče, po rodu Čeh, služboval kot davkar. Čez štiri leta se je družina preselila v Ljubljano. Po končani gimnaziji se je Fran leta 1885 vpisal na pravno fakulteto dunajskega vseučilišča. Kot pravnik je dobil službo na sodišču v Ljubljani in deset let ni napisal nič leposlovnega. Ko je leta 1900 po dolgem času objavil prvi podlistek, je bil le-ta dobro sprejet, kar mu je dalo zagon za nova pisanja. V istem času je postal upravitelj Deželnega gledališča v Ljubljani; dolžnosti intendanta je opravljal dve leti.
  Snov za pisarije je v obilju najdeval v sodnih razpravah. Ptički brez gnezda so se denimo porajali v času, ko je bil sodnik za mladinsko varstvo in prestopništvo. Funkcija je bila edinstvena novost v sodnem sistemu tedanje avstro-ogrske monarhije, za vpeljavo katere je imel zasluge prav Milčinski.
  Vzgoja štirih lastnih otrok ga je pripravila do dela s pravljicami. Borno ponudbo tedanjega knjižnega trga se je odločil izboljšati z izborom in priredbo slovenskih pravljic.
  V novi državi je začel pod psevdonimom Fridolin Žolna pisati satirične črtice o aktualnem dogajanju. Fr. Ž. »je bil človek naših neurejenih razmer, zelo pomanjkljivo izobražen, toda nabasano poln neprebavljivih novinarskih gesel in fraz, vtikajoč se z naivno važnostjo v vsa javna vprašanja in vedno naklonjen sprejeti svoj delež iz katerega koli korita«, je Fran Milčinski zapisal v Življenjepisu mojega peresa (1930).
  Leta 1925 se je upokojil in postal odvetnik. Z začetkom oddajanja Radia Ljubljana – oktobra 1928 – se je začel v etru pojavljati kot pripovedovalec.
  Kot je zapisal v Življenjepisu mojega peresa, so bili njegovi najljubši pisatelji Dickens, Dostojevski in Twain. K slednjemu je le pridal: »(...) sem pričel pisati svoje šaljive reči, preden sem tudi le vrstico čital od Marka Twaina – da ne bo kdo dejal, da sem ga prepisoval«. 

  »Popis mojega življenja bi se dal v dobrem delu posneti iz mojih spisov«:
  Igračke (prvi izbor šaljivih črtic, 1909), Pravljice, (1911), Muhoborci (1912), Ptički brez gnezda (1917), Tolovaj Mataj in druge slovenske pravljice (1917), Gospod Fridolin Žolna in njegova družina (1923), Zgodba kraljeviča Marka (1923), Tokraj in onkraj Sotle in tam Preko (1925).
  Deli Zgodbe skavta Petra in Butalci sta v knjižni izdaji izšli posthumno – posamezne zgodbe so poprej izhajale kot podlistki v različnih časopisih.

  " ...ki ni bil le prvi evropski sodnik za mladoletne prestopnike, temveč tudi zapisovalec imenitnih satiričnih, grenko nasmejanih tekstov.
  - Kristina Brenkova

  Ali je svoje pripovedi ostril ali koprenasto mehčal, skoznje je vselej švigala šivanka Franove hudomušnosti.
  - Tina Volarič, kolumna v reviji Naša lekarna

  Fran Milčinski je eden od največjih in najboljših slovenskih piscev; mladi še vedno segajo po njegovih pravljicah, ob njegovih Butalcih pa se še vedno nasmejimo in zamislimo ...
  - Matej Krajnc, City Magazine

  Fran Milčinski, pisatelj smešno grenkih knjig, pronicljiv opazovalec družbe ...
  - Maja Črepinšek, Moj malček "

  Ostale knjige tega avtorja

  Podrobnosti o izdelku

  Mnenja kupcev

  Povprečna ocena kupcev:

  (3)
  (0)
  (2)
  (0)
  (0)
  ( 5 )
  Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:

  Komentarji