.
 
.

Beljakovine za življenje in smrt: prezrte raziskave in dogme o optimizaciji uživanja beljakovin

Avtor:
5 (1  ocena uporabnikov )

Živalske beljakovine skrajšujejo življenje in spodbujajo raka, vegetarijanska oziroma veganska prehrana pa je beljakovinsko pomanjkljiva. Knjiga predstavlja varne meje uživanja živalskih beljakovin in odkriva idealno beljakovinsko hrano.

.
Redna cena: 14,90 €
Rok dobave: 2-3 dni.
.
.
.
Količina:  
.
Strošek dostave je enoten za celo Slovenijo in znaša 2,95 €, ne glede na količino in vrsto kupljenih izdelkov.

Številni izdelki imajo oznako "brezplačna dostava", kar pomeni, da v prmeru nakupa takšnega izdelka poštnine ne boste plačali. 

Več o dostavi
Emka.si omogoča naslednje načine plačila:
  • z gotovino ob prevzemu (velja le za fizične osebe),
  • s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, ActivaMaestro, Activa, Diners, American Express),
  • s storitvijo Moneta (Mobitel in Simobil)
  • Plačilo po predračunu (pravne osebe)
  • Račun z odlogom plačila (za javna podjetja)
Več o plačilih

Pri vsakem izdelku je naveden predviden rok dostave. Glede na to katere izdelke izberete, se vam pri oddaji naročila prikaže tudi končni predviden datum dobave vašega pakete.

Večino izdelkov dostavljamo iz lastne zaloge, zato so naši dobavni roki zelo kratki.

Ko vam bomo poslali paket boste o tem obveščeni tudi po emailu. V emailu bo navedena številka vašega paketa ter povezava do Pošte Slovenije, kjer boste lahko preverili natančen status dostave.

Več o dostavi

To je spletna cena
Shrani v seznam želja
.

.

.
Kdor je kupil ta izdelek, je kupil tudi...
.

Opis

Živalske beljakovine skrajšujejo življenje in spodbujajo raka, vegetarijanska oziroma veganska prehrana pa je beljakovinsko pomanjkljiva. Knjiga predstavlja varne meje uživanja živalskih beljakovin in odkriva idealno beljakovinsko hrano.

Dr. Iztok Ostan zagovarja v svojih znanstvenih delih novo prehransko paradigmo: instinktivna nagnjenja nas silijo v prehranjevanje, ki je koristno predvsem za reprodukcijo, a je, dolgoročno, zdravju škodljivo. Tudi če se zavestno odločimo za zdravo prehrano, ne dosežemo optimalne fiziološke prehranjenosti. Narava nas namreč ni optimalno prilagodila na okoljsko hrano.


V  tej  knjigi  poudarja,  da  beljakovine  živalskega  izvora  skrajšujejo  življenje  in  povzročajo  degenerativne bolezni; tudi človeku podobnim opicam so bolj vablji-ve od rastlinskih, ker so učinkovitejše za reprodukcijo. Po drugi strani pa tudi veganska alternativa ni fiziološko optimalna, saj je beljakovinsko revna. Z vidika prebave je ugodnejša »ločevalna dieta« z beljakovinami brez ogljikovih hidratov, z vidika celičnega izkoristka aminokislin pa klasično kombiniranje živil, kot sta mleko s polento in fižol z mesom, a pri obeh načinih je izkoristek beljakovin zelo nizek.

Avtor  predlaga,  da  se  uživanje  živalskih  beljakovin omeji na domnevno varnih pet odstotkov energetskega vnosa, njihov primanjkljaj pa dopolni z preverjeno varnimi beljakovinskimi prehranskimi dodatki. Prevladujoče mnenje o nepotrebnosti prehranskih dopolnil v zdravi prehrani je namreč le dogma.
Knjigo, ki je doživela zelo ugodne znanstvene recenzije doma in v tujini, odlikuje preprost način izražanja, razumljiv vsakemu bralcu.


O AVTORJU:
Dr. Iztok Ostan (1952) je  zaposlen  na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, kjer se ukvarja zlasti s človeškimi viri v prometu. Problematiko prehranjevanja proučuje od leta 1995. Je glavni avtor knjige »Ko zdravila odpovedo« (2001) in nove doktrine o »apetitu za sebični gen«, ki je bila objavljena v prestižnih znanstvenih revijah (Ostan et al.  2009, 2010). Je avtor več kot 100 poljudnih člankov o prehrani in zdravem načinu življenja.


O KNJIGI SO DEJALI:
Znanstvena vsebina in znanstveno sporočilo knjige sta izjemna in nimata predhodnikov. Dr. M. Luca-Moretti (International Nutrition Reserach Center, ZDA)

Knjigo sem prebral na dušek, pa ne le zaradi avtorjevega sloga pisanja, ki je razumljiv tudi nespecializiranemu bralcu. Ob prebiranju knjige sem z velikim zanimanjem odkrival novosti s področja optimizacije beljakovinske prehrane. Kaj je v knjigi tako posebnega? Bralec se v njej seznani s temeljnimi vprašanji prehranjevanja z beljakovinami, kot so: Koliko beljakovin v prehrani je optimalno? Ali je bolje uživati beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora? Kako naj kombiniramo posamezna beljakovinska živila z drugimi živili? Ali je dobro uživati beljakovinske prehranske dodatke?  Odgovore na posamezna vprašanja najdemo v različni strokovni literaturi, kjer avtorji zagovarjajo določeno tezo in izpostavljajo dokaze zanjo, zanemarjajo pa dokaze, ki potrjujejo nasprotno stališče. V Ostanovi knjigi se seznanimo z obema vrstama dokazov, tudi s tistimi, ki jih glavni tok prehranske znanosti običajno zanemarja. Dr. B. Poljšak (Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani)

V knjigi so na dovolj poljuden in zanimiv način predstavljena strokovna dognanja o pomenu beljakovin v naši prehrani. Raziskave na tem področju dajejo včasih nasprotujoče rezultate. Avtor nam nakazuje pot  za  razumevanje teh protislovij, ki izvirajo včasih iz samih raziskav, pogosto pa so posledica razvoja in kompleksnosti človekove narave. Knjiga je primerno branje za vse, ki jih zanima prehrana.

Dr. M. Simčič  (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani).

.
.
.

O avtorju - Iztok Ostan

Obvestite me o novi knjigi tega avtorja

Želite, da vas po elektronski pošti obvestimo, ko izide nova knjiga ali ponatis katere od knjig tega avtorja?

DA - obveščajte me o novostih avtorja
.
.
.
.

Podrobnosti o izdelku

  • Obseg/št. strani: 160
  • Datum Izida:
  • Jezik: slovenski
  • Vezava: Broširana
  • ISBN/EAN: 9789616861106
  • Mere izdelka vxš: 19,5 x 12,5 cm
  • Založba Ara Založba, d.o.o., Ljubljana
  • Avtor:
  • Povprečna ocena:
    Ocena kupcev: 5
    (1)

Mnenja kupcev

  1  ocena:
5 zvezdice
100%
(1)
4 zvezdice
0%
(0)
3 zvezdice
0%
(0)
2 zvezdice
0%
(0)
1 zvezdica
0%
(0)
Povprečna ocena kupcev:
Ocena kupcev: 5
(1 ocena uporabnikov )
.
Ocenite izdelek s klikom na zvezdice:
 
.
.
.
.
.

Oznake kupcev o tem izdelku

Kliknite na posamezno oznako za prikaz vseh izdelkov označenih s to oznako:

Dodaj oznako:

Dodaj
.